Младенов: Време е да се увеличат доходите

Младенов: Време е да се увеличат доходите
Социалният министър припомни, че след 1 януари 2014 г. за новоотпуснатите пенсии няма да има таван. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че вече е време да се увеличат доходите.

„Дойде време да се увеличат доходите и от труд, и от пенсии, защото това е много важно. А и реформите, които предприехме, ни дават възможност за това, както и по-добрите приходи в НОИ“, каза Младенов пред БНР в понеделник.

За доходите от труд социалният министър каза, че държавата ще продължи да увеличава минималната работна заплата.

„Миналата година тя беше увеличена с 30 лева, тази година с 20 лева, през 2013 г. предвиждаме да се увеличи с още 20 лева и да стане 310 лева“, припомни той и добави, че по всяка вероятност се очаква минималното трудово възнаграждение да стане 310 лева от 1 януари 2013 г.

„Второ, минималните осигурителни прагове бяха договорени между синдикатите и работодателите в 57 икономически дейности. Ръстът на минималните осигурителни прагове ще обхване около 1.4 млн. работници. Средното увеличение е с 4.4%. По всяка вероятност няма да наложим административно увеличение на осигурителните прагове за работниците, които не са сред тези 57 икономически дейности“, уточни министърът.

Той добави, че това увеличение с 4.4% на осигурителните прагове през следващата година, ще доведе до около 30 млн. допълнителни приходи в НОИ за следващата година.

„С увеличаването на минималната работна заплата ще влязат и допълнително приходи в осигурителната система през следващата година. Следващата годна ще има и по-голяма производителност на труда и повишаване на доходите“, посочи още Младенов.

За пенсионно-осигурителния модел в страната социалният министър каза, че в пенсионната система правителството е направило доста реформи през тези 3 години.

„Направили сме сериозна схема за ограничаване на инвалидните пенсии, за тези, които се получават неправомерно. С Министерството на здравеопазването (МЗ) работим и ще започнем с реформата от МЗ, от методиката за медицинската експертиза. В тази област трябва да има сериозна реформа. Реформите започнаха, те ще продължат, защото са изключително важни“, подчерта Младенов.

„От 1 януари тази година служителите на НОИ напуснаха по закон ТЕЛК-овите комисии и имат право да обжалват ТЕЛК-ови решения. За медицинската експертиза има някои неща, които да се променят в технологията. Но няма да бъдат спирани инвалидни пенсии“, подчерта той.

Социалният министър припомни, че след 1 януари 2014 г. за новоотпуснатите пенсии няма да има таван.

„Ето го и стимула за тези хора да се осигуряват върху реалните заплати, които получават“, каза Младенов.

За коледните добавки той посочи, че най-рано през ноември може да стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите.

„Трябва да изчакаме ноември, за да видим какво е положението и за да планираме евентуалните добавки. Вече сме платили над 6.5 млн. лева за енергийни помощи. За октомври месец плащаме на хората“, добави още Тотю Младенов.

#Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #НОИ #Министерството на здравеопазването #МЗ #ТЕЛК #пенсии #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »