Сийка Милева: Разследваме Красимир Живков за участие в организирана престъпна група

Сийка Милева: Разследваме Красимир Живков за участие в организирана престъпна група
ПРБ
A A+ A++ A

Зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков и бивш директор на РИОСВ-Плевен са разследвани за участие в организирана престъпна група. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на БГНЕС.

Тя съобщи, че днес са проведени претърсвания и изземвания в над 40 обекта на територията на цялата страна – София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и др. В действията участваха прокурори и следователи от спецпрокуратурата. Събрани са множество писмени доказателства, от които се установява, че зам.- министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия.

„Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на определените изисквания. Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството“, обясни прокурор Милева.

Освен това Красимир Живков е отказвал и издаването на нотификации, с което е принуждавал производители да предават опасни отпадъци на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка в страната. От тази схема се е възползвало и търговско дружество, което има рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори.

До този момент за 24 часа по Закона за МВР са задържани 6 лица, сред които е и заместник-министър на екологията. Наблюдаващите прокурори предстои да определят на кого и какви обвинения да повдигнат, както и какви мерки за неотклонение да бъдат наложени на обвиняемите.

По-рано днес заместник-министър Красимир Живков беше доведен под конвой в сградата на бул. „Мария Луиза”. Още от сутринта разследващи провеждат акцията в Ботевград, влязоха и във вилата му в Правец, за да търсят документи, свързани с разрешителните за внос на отпадъци.

Специализирана акция се проведе и в офиси, и жилище, свързани с бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови в Русе. Жандармерия влезе в сградата на „Приста ойл“ на улица “Борисова“, откъдето са иззети компютри и документи. Присъствие на жандармерия имаше и пред запечатана къща на улица „Хан Аспарух“, собственост на бизнесмена Пламен Бобоков.

БГНЕС припомня, че в средата на януари 2020 г. Красимир Живков беше един от разпитваните в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на бившия екоминистър Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите. Димов е единственият обвиняем за водната криза в Перник, който дълго време беше в ареста, но в края на април пуснат по домашен арест.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »