Подозират картел при горивата: КЗК иззе документи от офиса на Българската петролна и газова асоциация

Подозират картел при горивата: КЗК иззе документи от офиса на Българската петролна и газова асоциация
A A+ A++ A

Антимонополният регулатор е иззел документация от офиса на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията инициира мащабна проверка за евентуален картел в горивния бранш. Последва запечатване на офиси и бази на Асоциацията, а вчера се пристъпи към влизане в основната административна сграда,

Претърсването на сградата е започнало, след като Административен съд - София в дал зелена светлина на КЗК. Представители на Асоциацията са предоставили достъп на проверяващия екип до работните помещения и намиращите се в тях документи и компютри, обясняват от КЗК, пише trafficnews.bg. От офиса на БПГА са иззети чрез създаване на дигитални копия документи, съхранявани на електронен носител.

"Предстои подробен анализ на събраните документи, който ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение от страна на членове на Асоциацията. Такива са забранено споразумение или съгласувана практика между предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на производство и/или внос, съхранение и реализация на автомобилни горива, или на самата Асоциация за нейни решения, които имат същата цел или резултат", обясняват от КЗК. 

Казано на разбираем език, от КЗК проверяват дали някъде из документите ще се намери доказателство, че е имало договорки за определянето на цените на масовите автомобилни горива. Преки ответни страни в това производство са големите вериги производители, вносители, съхраняващи и търговци на едро и дребно - "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

В случай че Комисията предяви твърдения за извършено нарушение от тези дружества, те ще имат възможността да упражнят правото си на защита чрез достъп до събраните материали и доказателства, право да представят възраженията си и право да бъдат изслушани от КЗК. След приключването на процесуалните действия по преписката, КЗК ще се произнесе с окончателно решение по производството - има ли картел на горивата в България или не. 

Междувременно правителството напредва все повече в плана си за създаване на Държавни бензиностанции. За тази бизнес структура в рамите на държавата бе съобщено съвсем ненадейно преди няколко седмици, и то на извънреден брифинг. От тогава до сега почти всеки ден се дават изявления от министъра на финансите, икономиката и дори премиера, които разясняват концепцията за държавни бензиностанции. На този етап са ясни целите - реални цени на горивата, естествено регулиране на пазара, както и повишаване на качеството на горивата, достигащи до крайния потребител. Тези търсени резултати, формулирани от правителството, са индикатор за базата, върху която лежи подобна идея, а именно съществуващ към този момент картел в бранша. Всъщност в прав текст на няколко пъти министри коментираха темата и обясниха, че така цените ще падат много по-бързо спрямо цената на петрола, като така признаха, че към момента в България има проблем в сектора. Предстои и КЗК да даде своето становище по темата.  

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"