Нобелов лауреат иска Блеър и Буш пред съда в Хага

Нобелов лауреат иска Блеър и Буш пред съда в Хага
Според нобеловия лауреат двамата лидери трябва да бъдат изправени пред международния трибунал в Хага заради войната в Ирак. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту, носител на Нобелова награда за мир през 1984 г., обвини в лъжа бившия британски премиер Тони Блеър и бившия американски президент Джордж Буш.

Според нобеловия лауреат двамата лидери трябва да бъдат изправени пред международния трибунал в Хага заради войната в Ирак.

Туту твърди, че САЩ и Великобритания, посредством военната операция по свалянето на режима на Саддам Хюсеин, са създали предпоставки за гражданската война в Сирия и възможност за нахлуване в Иран.

„Лидерите на САЩ и Великобритания се държаха като хулигани за детска площадка и ни докараха до ръба на пропастта, където сега стоим. Въпросът не е в това, дали Саддам е бил добър или лош, или колко хора е избил. Въпросът е в това, че Буш и Блеър не трябваше да падат на неговото ниво”, заяви Туту пред британско издание, цитиран от бТВ.

Той повдигна въпроса за двойните стандарти, според които африкански и азиатски лидери са изправяни на съд, докато западните лидери – не.

„Цената на решението да се нахлуе в Ирак, взето от тези деспотични и убийствени лидери, вслушали се в какви ли не твърдения, беше потресаваща. Над 110 000 иракчани загинаха в конфликта от 2003 г. досега, милиони трябваше да се преместят от едно място на друго. До края на миналата година близо 4500 американски военни бяха убити в Ирак, а над 32 000 бяха ранени”, посочи нобеловият лауреат пред „Обзървър".

Миналата седмица Туту отказа да се присъедини към среща на върха в Йоханесбург, в която трябваше да участва и Тони Блеър.

Като причина за този отказ той изтъкна именно подкрепата на Блеър за идеята за инвазията на Ирак.

Бившият британски премиер от своя страна разкритикува южноафриканския архиепископ заради изявлението му и отхвърли обвинението, че САЩ и Великобритания са взели неморално решение за нахлуването в Ирак през 2003 г.

#Дезмънд Туту #Нобелова награда #Нобелова награда за мир #Тони Блеър #премиер на Великобритания #Джордж Буш #Президент на САЩ #Хага #Ирак #САЩ #Великобритания #Саддам Хюсеин #Сирия #Иран #Йоханесбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"