Вирусолог: Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват

Вирусолог: Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват
БЛС
A A+ A++ A

Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват. Това може да се свърже с много фактори, най-важният, от които е, че той премина през много голям брой гостоприемници, през много хора. Това каза в студиото на БНТ вирусологът проф. д-р Радка Аргирова - вирусолог.

„Мога да кажа, че две седмици не съм виждала положителен резултат при огромен брой изследвания, между 80 и 100 PCR теста на ден, лично аз правя“, продължи медикът от болница "Токуда".

Д-р Аргирова е на мнение, че отслабването на патогенността на вируса не означава да спрем да спазваме "елементарните противоепидемични мерки – маските, за по-малкото събирания, струпвания на хора и личната хигиена".

„Възможно е да се заразят хора и да станат начален източник на някаква местна малка локална огнищна епидемия, тогава се предприемат същите мерки за даденото място и колектив, които бяха предприемани досега“, казва проф. Аргирова.

Тя не изключва възможността да се получат мутации на вируса, които да предположат по-висока инфекциозност, въпреки че засега няма данни за това.

Интересен факт е, че е намерена една част от външната обвивка на вируса, която е обща в рецептора на вируса за кучета, котки, тигри, норки, което означава, че те могат да бъдат заразени с този човешки вирус.

„Нюзуик“ съобщиха, че първите 14 доброволци за изпитване на една от новите ваксини срещу COVID-19, които се правят в САЩ, са образували антитела. Д-р Аргирова каза, че това показва, че е възможно откриването на ваксина. Според нея това няма да стане до края на годината, но до пролетта е възможно.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"