130 млади българи с идеи да променят България

130 млади българи с идеи да променят България
Борислав Сандов от „Зелените“ е един от лекторите на форума на НПО „Обединени идеи", който ще се проведе вСУ „Св. Климент Охридски". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 130 млади българи, които учат у нас и в чужбина, ще се съберат от 3 до 6 септември в София за дискусионен форум под надслов „Идеите, това сме ние".

По-голямата част от младите хора, които ще участват във форума са от България, но около 30 учат в чужбина.

По време на форума, който ще се проведе в СУ „Св. Климент Охридски", те ще бъдат разделени на 8 комисии, като всяка ще симулира дейността на определено българско правителство.

Те ще бъдат подпомагани в работата си от гост-лектори и ще обсъждат някои от основните предизвикателства, пред които е изправена България в съответната сфера, в която ще работи комисията, предаде БГНЕС.

Сред лекторите правят впечатление имената на д-р Атанас Щерев, Нешка Робева, Минчо Коралски, Борислав Сандов, зам.-министър Евдокия Манева и други.

От всяка комисия ще се очаква да избере и да направи граждански проект. Форумът се организира от младата НПО „Обединени идеи" в България.

„Целта й е да насърчава участието на млади хора в гражданското управление на България, като акцентът е върху различни проекти, които биват реализирани в сферата на околната среда, икономиката, образованието, здравеопазването," обясни Александър Найденов, координатор на организацията.

Той е категоричен, че идеите на младите хора са много. Повечето от участниците във форума са изпратили кратка идея за проект.

Според Александър Найденов много от тях са били наистина силни и са се отнасяли не само за информационни кампании, но и за креативни начини да се решават проблемите на микрониво.

Така например в сферата на образованието е имало идеи да се правят курсове или уъркшопи от студенти за ученици.

В сферата на здравеопазването пък има идея за свързване на слепи жени, чиито пръсти са много чувствителни и те да помагат при прегледа на жени, които могат да имат евентуално рак на гърдата.

„Със сигурност може да се каже, че хората искат да правят неща за България," категоричен е Найденов.

Той добави, че точно това е идеята на организацията – връзката от разстояние с България.

Форумът е финансиран чрез Националната програма за младежта от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи".

#СУ „Св. Климент Охридски" #Нешка Робева #Минчо Коралски #Борислав Сандов #Евдокия Манева #Александър Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"