Нов тест доказва COVID-19 за половин час

Нов тест доказва COVID-19 за половин час
Pixabay
A A+ A++ A

Един от 18-те изследователски проекта, избрани от Европейската комисия за финансова подкрепа в областта на развитието на анти-коронавирусната борба, успя да оправдае вложените пари и е готов да стартира нова система за високопрецизно експресно тестване, която позволява да се получат резултати за COVID-19 за половин час.

Това е съвместният проект за теста HG nCoV19, в който участват публични и частни организации от Ирландия, Италия, Великобритания и Китай, съобщи РИА „Новости“, предаде БГНЕС.

“Добре е да видим, че тези изследователи приеха предизвикателството сериозно, бързо разработиха тази нова система за диагностика и отговориха на спешния ни призив. Много е важно да се диагностицира коронавируса по-бързо и по-точно, тъй като това намалява риска от по-нататъшно разпространение”, каза еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Съобщава се, че новата диагностична система е високо точна, мобилна и позволява да се получи резултат за 30 минути. Ръководителят на проекта, ирландската компания „HiberGene“, вече получи необходимото разрешение за доставка на тестовете на европейския пазар.

Европейската комисия активно инвестира във финансиране на европейски и световни научни разработки за борба с коронавируса, особено за диагностични системи, ваксини и лекарства. На 4 май по време на инициирания от ЕС глобален онлайн маратон за набиране на средства за глобалната борба срещу COVID-19 бяха събрани 7,4 милиарда евро.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »