Троянската сага в бг вариант - Домусчиев обяви война на bTV! Доста баровци ще паднат в жертва

Троянската сага в бг вариант - Домусчиев обяви война на bTV! Доста баровци ще паднат в жертва
A A+ A++ A

Историята на Троянската война я знаете: ако не от Омир, то със сигурност покрай филма с Брад Пит и Дайана Крюгер. Хубавата Елена е жена на спартанския цар Менелай. Синът на троянския цар Парис обаче е луд по нея и я отвлича. И започнала война, която продължила 10 години. Един от главните „герои“ в нея е Троянският кон.

Много важен персонаж, който се използва и до днес. Както и хубавата Елена, разбира се…

Колкото и да отричат управляващи, политици и техни наемници война с бизнесмена Васил Божков се води. Водела се е отдавна, но под булото на задкулисния мрак. И не само с него. Повод са били „хубави Елени“ от типа КТБ, Виваком, Булгартабак, „Дунарит“, хазартния бизнес на Божков, Нова тв, пеевските медии преди да станат негови, и по-малки, добре работещи фирми, за които не сме чували дори. Някой им хвърля око и решава да ги притежава. Как? Като ги отвлече, което днес означава рекет, изнудване, повдигане на обвинения, преследване, натиск върху близки, лишаване от средства и пр. За да оцелеят и да си спасят бизнеса и кожата, някои хора прежалват своята „Елена“. Други обаче не са съгласни и биват нападани вероломно под лозунги за справедливост, демокрация и върховенство на закона.

Има и "хубави Елени" от плът и кръв. Такава една споделя пред свои познати доста любопитни истории, свързани с важен министър и важен бизнесмен. Бидейки любовница на единия се е съгласила да споделя леглото и на другия, като разказва на „титуляра“ какво говори приятелят му за него. Ако издаде в книга пикантните истории със секс, лъжи, сделки, милиони и предателства, ще се получи истински бестселър.

Същият министър пък назначил „хубавата Елена“ на един шеф на важна агенция на важен пост. Така го държал на къса верижка, но онзи се издъни по линия на „Апартаменгейт“ и трябваше да хваща последния самолет…

Една друга „хубава Елена“ се появи в Барселона и вдигна адреналина до 451 градуса по Фаренхайт. Преди някой да изгори, дойде коронавирусът и очакваната Троянска война не избухна. В сюжета обаче много ярко се очертава силуетът на Троянски кон, царят или не забелязва или си мисли, че доказателствата не струват дори колкото един страхлив Парис, който все се крие зад някого… Няма по-голяма беда от това да подцениш противника. Лао Дзъ.

Кирил Домусчиев отговаря на Васил Божков, който публикува паметна записка за 240 млн лева, подписана от тях двамата. Парите са за реклама на хазартни игри в Нова тв на Домусчиев. Последният, явно огорчен от постъпката на Божков, декларира на свой ред, че „винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията“. "Винаги" е силна дума и с нея трябва да се внимава.

Не конкретно по този повод, но все пак по темата - един цитат от книгата „Лекар в Аушвиц“ на унгарския евреин Миклош Нисли, зондеркомандос на д-р Менгеле в концентрационния лагер: „Менгеле е смятан за един от най-великите представители на германската медицинска наука… И работата, която върши в залата за дисекции, е в служба на прогреса на германската медицина“. Винаги в намеренията се впръсква конска доза пропагандна благородност, за по-лесно преглъщане от публиката. Иначе целта я знаем.

Както в Троянската война, така и в нейните побългарени варианти, е много важно да се открие „ахилесовата пета“ на противника. Лицата, участващи в задкулисните интриги и сражения добре познават слабостите на своите другари и врагове, които често разменят местата си. На наша територия традиционните сблъсъци в политиката и бизнеса са паднали до ниво на скубане на коси, плюене и ритане като в долнопробен бардак от „Червените фенери“ в Истанбул. Важи единствено правилото: „Няма правила“. Ако питате мен - в бардака е къде, къде по-приятно и морално.

Домусчиев заплашва, че ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на “БТВ медия груп” с Български спортен тотализатор (БСТ ). В него имало изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова Броудкастинг груп”, т.е. с Нова тв. (Председател на КЗК е Юлия Ненкова, която е била председател на Надзорния съвет на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПС и зам.-кмет на Столична община. Синът й е депутат от ГЕРБ. Нищо не намеквам.)

Това е класическо начало на война между двете телевизии. И Домусчиев не би я започнал, ако предварително не си е осигурил подкрепа. Особено след като премиерът нарече бТВ „Божков тв“…

Дали Божков е Менелай, Пеевски - Парис (леле-мале…) или хубавата Елена – апетитни бизнеси, е въпрос на въображение. Войната обаче е факт. И това, че се опитват да я представят като безплодни опити на Божков да се защити или да очерни някого, не върши работа. Ще има жертви, както е на война, а в Троянската освен обикновени бойци, загиват и доста баровци.

 

Д-р Димитър Попкутуев / Frognews

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »