2235 стигна броят на заразените с К-19, Кантарджиев с голямо разкритие за тежкото протичане на болестта

2235 стигна броят на заразените с К-19, Кантарджиев с голямо разкритие за тежкото протичане на болестта
A A+ A++ A

24 са новите заразени с коронавирус у нас за последното денонощие. Активните области са 5. 2235 общо са случаите на COVID-19 досега у нас. Новите заразени са разпределени по области, както следва: София 14, Благоевград 5, Пазарджик 2, Ямбол 2 и Пловдив 1. Заразеният в града под тепетата е лекар.

Нови 14 души са излекувани за последните 24 часа, общо 612. Починалите за последното денонощие са двама, общо 110 до момента. Това са двама мъже на 77 и 69 години.

Причината за малкия брой не е краят на епидемията, каза професор Тодор Кантарджиев от Националния щаб, който е и директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Причина за установения малък брой заболели е по-малкият брой изследвани лица - 4,5 пъти по-малко, общо 362 проби в неделния ден.

Проф. Тодор Кантарджиев разкри по време на традиционния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб, че има много голямо значение по какъв начин човек се е заразил с коронавирус. "Заболяването преминава по-леко, ако си се заразил с по-малко вируси. Тежкото състояние идва, когато сте били при много хора и е имало повече заразени сред тях. Тогава болестта протича по-тежко", заяви той.

„Световни организации предупреждават за нови взривове и пикове в много европейски страни. Анализираме ситуацията у нас и на Балканите. Засега мерките у нас работят”, смята експертът.

„Много се заговори за ръкавиците – те се ползват от служители, които са постоянно с контакт с предмети, потенциално заразени с коронавирус или работещите с пари. Ръкавици се ползват когато трябва много често да дезинфекцираш ръцете си. Те най-добре се дезинфекцират със спирт”, препоръча проф. Кантарджиев.

„Културният човек си мие ръцете 20-на пъти дневно. Не бива да се пипат лицето, носа, устата и очите, ако ръцете не са ви чисти”, поясни той.

По думите му хората не внимават, когато става дума за грипа и другите респираторни инфекции: „На ръцете, вирусът умира за 10-15 минути, ако ръката ви е достатъчно мокра, потна и топла. Не трябва да се разчита на това, а е хубаво да се ползват дезинфектанти”, заяви той.

"Европейското бюро предупреждава Източноевропейските страни. Все още има заплаха от второ епидемично разпространение и пик на заболяването", заяви експертът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »