Всички найлонови торбички поскъпват след месец заради екотакса

Всички найлонови торбички поскъпват след месец заради екотакса
От екоминистерството очакват поскъпването на найлоновите торбички да доведе до намаляване на боклука от торбички и по-чиста околна среда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Екотакса за всички найлонови торбички влиза в сила от 1 октомври, вместо само за най-плътните, както досега.

До сега на повечето пазари торбичките бяха безплатни, тъй като търговците предлагаха предимно от тези, за които не се плаща такса, но се очаква скоро и тези торбички да станат платени.

Причината, е, че таксата от първи октомври ще бъде за всички торбички, не само за най-тънките както бе до сега, предаде бТВ.

Това едва ли ще е последното поскъпване на торбичките, тъй като през годините е предвидено периодично увеличаване на таксата.

От началото на октомври таксата за всички торбички става 35 стотинки. По план през следващите две години тя ще се увеличава с по 10 стотинки на година.

От Министерството на околната среда и водите очакват тези мерки да доведат до намаляване на боклука от торбички и по-чиста околна среда.

„Има изчисления, които показват, че дебелите торбички биха могли да се разграждат и до 1000 години, а за тънките са до 200-300 години," каза Петя Димитрова, експерт в екоминистерството.

Според прогнозите на асоциация „Полимери", новите по-високи такси ще повишат цената на торбичката над 50 стотинки още през тази година.

След още две години пък цената може да скочи и до левче. Това ще намали потреблението и ще остави без работа част от заетите над 3500 души в производството на торбички, твърдят от браншовата асоциация. Прогнозите са, че повечето фирми ще оцелеят трудно.

Повечето потребители вече знаят, че торбичките струват пари в магазина. Не всички обаче са склонни да се откажат от тях след предстоящото поскъпване.

Експертни анализи на еколозите сочат, че над 100 000 морски обитатели в световен мащаб загиват всяка година, а причината са именно торбичките, които попадат във водата заради човешката небрежност. Торбичките задавят или задушават морските обитатели.

#найлонови торбички #екотакса #Петя Димитрова #МОСВ #боклук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"