Костов: Намаляването на ДДС за ресторатьорския и хотелиерския бранш е неадекватна мярка. Тя разрушава баланси в данъчната система

Костов: Намаляването на ДДС за ресторатьорския и хотелиерския бранш е неадекватна мярка. Тя разрушава баланси в данъчната система
A A+ A++ A

Намаляването на ДДС за ресторатьорския и хотелиерския бранш е неадекватна мярка. Тя разрушава баланси в данъчната система. Тя подсказва, че този бизнес е на тъмно, защото ако той беше на светло щеше да е заинтересован да възстановява данъчен кредит. Защо точно на този сив сектор се дават тези облекчения, аз не мога да отговоря, но очевидно е продукт на някакъв масиран натиск. На който не трябваше да се поддава правителството. Има много повече сектори, които биха претендирали. Така ще и стане. Всички ще почнат да искат такива намаления. Това каза бившият премиер Иван Костов в ефира на БНР.

„Безвъзмездно даване на пари на нуждаещите се, не е възможно, защото възможностите на властите са ограничени. Иначе ще излезем с някакъв огромен дефицит. ЕС казва, че ще спадне брутният вътрешен продукт с 7,2 %. Това са осем милиарда лева, каквито правителството няма откъде да извади, за да компенсира всички с паднали доходи и да компенсира спадналото потребителско търсене. От тази гледна точка това са популистки призиви. Дори да ги извади от някъде, те не могат да бъдат усвоени, защото ще тръгнат по други канали", коментира Костов.

По думите му е било добре, че са подготвени една широка палитра от мерки, които включваха кредитни ваканции, отлагане на обслужване на безлихвени кредити, грантове и поемане на част от възнагражденията на работещите, изобщо грантове за малкия и средния бизнес. "Това, че се подготвиха тези мерки и че се обявяват показва, че правителството трябва да изпреварва събитията и то се опитва да го прави. То прави както останалите. Целият свят е крайно неподготвен и за здравната, и за икономическата криза. Това се вижда отвсякъде“, обясни бившият премиер.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"