Бум на кърлежи в страната, пренасят ли те COVID-19?

Бум на кърлежи в страната, пренасят ли те COVID-19?
A A+ A++ A

Бум на кърлежи се наблюдава и тази година, въпреки опитите популацията им да се ограничи чрез химическо третиране на зелените площи в големите градове.

„В този сезон активността на кърлежите е отново много голяма. Имаме тревостой и влажност и те намират подходящите условия. Апелирам веднага, своевременно, да се направи преглед на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой на открито”, посочи началникът на отдел „Паразитология” към РЗИ-София Цезарина Илиева в сутрешния блок на Нова тв. 

Парковете вече са изцяло отворени, въпреки обявената извънредна епидемиологична обстановка. Те са обработени, но това не е гаранция за пълното ликвидиране на кърлежите. В планините пък е много възможно вие или вашия домашен любимец да бъдете нападнати от кърлежи. 

Успокоителната новина е, че към момента няма научни доказателства, че кръвосмучещи насекоми като комарите или членостоноги, каквито са кърлежите, да пренасят вируса на COVID-19.

„Конкретно може да се предполага, че е много малка вероятността, предвид структурата на вируса, да се пренася по кръвен път, чрез ухапване или запиване на кърлеж. Нямаме категорични данни”, обясни Илиева.

„За нашият регион това, което е опасно за хората, е Лаймската болест, Марсилската треска. Ку-треската също”, каза още началникът на отдел „Паразитология”. За съжаление днес се оказа, че има регистрирано огнище на Ку-треската, като над 20 души са дали положителен резултат за заболяването. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"