"Шпигел": СЗО е забавило информацията за коронавируса по молба на Китай

"Шпигел": СЗО е забавило информацията за коронавируса по молба на Китай
A A+ A++ A

Китайският президент Си Цзинпин лично е накарал генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом Гебрейсус да забави разпространението на информацията, че новият коронавирус се предава от човек на човек и по този начин да предупреди навреме световната общност за опасността от COVID-19, съобщи списание "Шпигел", цитирано от Агенция Асошиейтед прес. Списанието се позовава на секретен доклад на германското разузнаване.

Според тази информацията на 21 януари китайският лидер се е обадил по телефона на д-р Тедрос Гебрейсус с молба да не разкрива, че вирусът се предава от човек на човек, и да отложи предупреждението за пандемия. Германското разузнаване е изчислило, че тайната информационна политика на Китай е загубила на света между 4 и 6 седмици за ефективна борба с вируса.

СЗО реагира незабавно на обвиненията и определи твърденията като неоснователни и неверни. В комюнике организацията заяви, че статията на "Шпигел" за телефонен разговор от между генералния директор д-р Тедрос Гебрейесус и китайския президент Си Цзинпин на 21 януари е невярна и безпочвена. Според организацията д-р Гебрейсус никога не е разговарял по телефона с президента Си Цзинпин, а такива неточни данни спъват усилията на СЗО за борба срещу COVID-19.

Припомняме, неотдавна САЩ също отправиха обвинения срещу СЗО във фаворизиране на Китай и съучастнически действия в началото на кризата с новия коронавирус. По тази причина президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ спират финансирането на световната организация, което стана факт в края на миналия месец.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"