БСП сезира ОЛАФ за земеделската реклама във Фейсбук и Туитър

БСП сезира ОЛАФ за земеделската реклама във Фейсбук и Туитър
Според Илияна Йотова в обществената поръчка на МЗХ със сигурност става дума за злоупотреба със европейски средства и тази схема трябва да бъде предоставена на вниманието на ОЛАФ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските депутати от БСП ще сезират ОЛАФ заради земеделската реклама в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, обяви евродепутатът Илияна Йотова.

Министерството на земеделието е възложило обществена поръчка за реклама на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в социалните мрежи за 47 500 лв. на фирмата „Кей Ем Ком", разкри вестник „Сега".

Зад фирмата стоят две млади бивши служителки в отдела за връзки с обществеността на Българската агенция по безопасност на храните - Кристина Спасова и Лора Димитрова.

Компанията пък е регистрирана на 26 септември миналата година - денят, в който Кристина Спасова напуска Агенцията по храните, или по-малко от три месеца преди обявяване на поръчката.

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова обясни пред БНР, че със сигурност става дума за злоупотреба със европейски средства и „тази схема трябва да бъде предоставена на вниманието на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ".

По думите й е очевидно защо българското правителство провежда „недостатъчно ясна финансова политика по отношение на разходването на евросредства" – заради страх обществото да не разбере какво се случва с парите.

Последният случай с фирмата на бившите пиарки на Агенцията по храните бил показателен за това.

Илияна Йотова коментира и цялостната политика на българското правителство в Европарламента по отношение на средствата, които ще бъдат отредени за страната през следващия програмен период. Според нея приоритетите, които България е заявила, са хаотични и неактуални.

„До този момент от българското правителството не ни е дадена ясна позиция какво ние трябва да отстояваме като евродепутати. Смешно и жалко е, когато идваш на заседанията на различните комисии и всички депутати имат ясната позиция на родното си правителство независимо от партиите, от които идват. Те защитават всеки един цент, защото чергата се дърпа от всички страни," заяви тя още Илияна Йотова.

Евродепутатът допълни, че според нея има три възможности за липсата на приоритети във външната политика на България.

„Да не поискаш финансиране за българското здравеопазване граничи с антисоциална политика. Или нямат експерти, или администрация, или такъв им е капацитетът," коментира евродепутатът от БСП.

Към разговoра се включи и евродепутатът от „Синята коалиция" Светослав Малинов. Той подкрепи думите на Илияна Йотова, като каза, че именно заради липсата на единна държавна позиция и приоритети България няма да има глас на предстояща важна среща на високо ниво през ноември, на която ще бъдат взети решения за разпределянето на бюджета между държавите членки.

„Всеки депутат ще се опитва частично да защитава позиции. Ние сме държава, която като квоти е равностойна на Австрия и Швеция, и имаме по-тежка дума от Дания, но не можем да използваме влиянието си и прахосваме потенциал, защото няма единна правителствена позиция по важни въпроси," заяви Светослав Малинов.

#БСП #ЕП #Европейски парламент #Илияна Йотова #Фейсбук #Туитър #МЗХ #Агенция по храните #ПРСР #„Кей Ем Ком" #вестник „Сега" #Кристина Спасова #Лора Димитрова #ОЛАФ #„Синята коалиция" #Светослав Малинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници