Д-р Кацаров: Никой не може да провери дали са верни числата, които се обявяват като брой на заразените и починалите от Covid-19

Д-р Кацаров: Никой не може да провери дали са верни числата, които се обявяват като брой на заразените и починалите от Covid-19
A A+ A++ A

"Фактът, че два месеца след въвеждането на извънредното положение правителството не може да каже колко е реалният брой на заразените и прекарали инфекция от коронавируса в страната, говори за лошата организация и много лошото управление на кризата". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.

Той изрази несъгласие с тезата, че кризата е показала дефектите на здравната система: "Не е показала дефекти, защото здравната система не е усетила още тази криза. Здравната система не е претоварена, тя бездейства. Но кризата безспорно показа дефектите на управлението. В това число и управлението на епидемичния процес ".

В предаването "12+3" д-р Кацаров коментира, че са правили сравнителен анализ между 10 европейски държави, включително и Швеция:

"Данните показват, че строгостта на мерките няма корелация с броя на заразените или на починалите от коронавирусна инфекция. Дори страни с по-меки мерки - Германия и Швеция - имат по-малък брой заразени и починали, отнесено на глава от населението, в сравнение със страни, които приложиха драстични мерки - Италия, Испания и Франция". 

По думите му основно значение има броят на изследваните и това дали се изследват контактни, или само хора със симптоми.

Той заяви категорично, че никой не може да провери дали са верни числата, които се обявяват като брой на заразените и починалите от Covid-19, защото информационният поток е сведен до много ограничен кръг лица - няколко лаборатории в страната, които са подчинени на Министерството на здравеопазването.

Според д-р Стойчо Кацаров мотив да бъдат отчитани хора с респираторни заболявания, като починали от коронавирусна инфекция, може да бъде желанието на управляващите да се възползват от кризата:

"Защото могат да прехвърлят всичките си неудачи на кризата. Могат да се оправдаят за всичките си лоши политики с коронавируса. Наблюдавам как властите в много страни, включително и в нашата, се възползват много умело от ситуацията с коронавируса. Така че това е още един мотив да се преекспонира страх, да се преекспонират последиците от разпространението на инфекцията. Това е изцяло в тяхна полза".

Д-р Кацаров посочи, че една клинична пътека за лекуван и отчетен случай на коронавирусна инфекция е 600 лева. Отделно се получава финансиране за всеки регистрирани 20 души, уточни той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"