Етиопия изпраща президента си с национално погребение

Етиопия изпраща президента си с национално погребение
Етиопия изпраща с национално погребение президента на страната Мелес Зенави, който почина на 57-годишна възраст. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Етиопия изпраща с национално погребение президента на страната Мелес Зенави, който почина на 57-годишна възраст.

Опелото ще се състои в православната катедрала „Света Троица" в Адис Абеба, където почива последният император на Етиопия Хайле Селасие, предадоха АФП и БГНЕС.

За погребението са пристигнали няколко африкански ръководители: президентът на Южен Судан Салва Киир, на Джибути – Исмаил Омар Гелех, на Руанда – Пол Кагаме, на Танзания – Якая Киквете и на Нигерия - Гудлък Джонатан.

Мелес Зенави почина на 20 август в болница в Брюксел. След като свали диктатора Менгисту Хайле Мариам през 1991 г., той управлява еднолично Етиопия в продължение на 21 г. като премиер, а след това като президент.

Най-вероятният наследник на Мелес Зенави – и.д. премиерът Хайлемариам Десалегн обеща да продължи делото на починалия президент на Етиопия.

Всички инициативи на Мелес Зенави ще бъдат развити, всички планове за промяна на страната - продължени, заяви Хайлемариам Десалегн, който бе първият оратор на националното погребение на президента, управлявал Етиопия в продължение на 21 г.

Речта му и централното място, отредено му в протичането на националното погребение, потвърждават ролята му на приемник.

Предстои етиопският парламент да се събере, за да потвърди избора на Хайлемариам Десалегн на поста премиер.

Анализаторите се губят в догадки с каква реална власт ще разполага този 47-годишен технократ, който е почти непознат на широката общественост и произхожда от малцинствена общност в страната.

#Етиопия #президент #Адис Абеба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"