В Сърбия търгуват работни места за 7000 евро

В Сърбия търгуват работни места за 7000 евро
Продажбата на трудовите книжки върви във всички сектори на икономиката - в общинската администрация, в държавните предприятия, в полицията, пише „Магазинпрес". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Пазарът на труда в съседна Сърбия е обхванат от тежка корупция, а работните места се търгуват между 1000 и 7000 евро.

Продажбата на трудовите книжки върви във всички сектори на икономиката - в общинската администрация, в държавните предприятия, в полицията.

На челно място по корупционни схеми за назначаване на работа са здравния и образователния сектор, се казва в изследване на „Магазинпрес", цитирано от БГНЕС.

В разследването се разказва подробно как учителката Нада К. в продължение на десет години е била без работа до момента, когато баща й не е продал нива, за да даде подкуп „на когото трябва в Белград, за да бъде назначена".

Според изследването всички конкурси и събеседвания са „фиктивни и фалшиви", защото назначаваното става по добре отработена корупционна схема.

Председателят на Учителския форум от Белград Миодраг Шокич съобщи, че в образователната система се назначават хора срещу 7000 евро.

Според него директорите в училищата масово крият свободните работни места, за да може да назначават когото си поискат. Миодраг Шокич определя положението като „тревожно".

„Ако нямате между 1000 и 7000 евро трудно ще получите трудова книжка," се казва в края на изследването на седмичното издание.

#Сърбия #корупция #работни места #безработица #образование #здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници