Разнобой между концесионери за безплатните чадъри и шезлонги

Разнобой между концесионери за безплатните чадъри и шезлонги
Pixabay
A A+ A++ A

Въпреки брифингите на министъра на туризма Николина Ангелкова, внесените от партиите в управляващата коалиция предложения, както и изпратените становища и писма от туристическия бранш, въпросите пред сезон 2020 остават. Не е ясно кога трябва да бъдат почистени, обезопасени и открити плажните ивици, на кои плажове ще има безплатни чадъри и шезлонги, по какви правила за безопасност ще се работи и кога се очакват първите туристи. Това става ясно от репортаж на БНР.

Слънчев бряг ще предлага безплатни чадъри, шезлонги и маси, информира британската преса. Също от нея научаваме, че британските туристи не са се отказали от любимия си български курорт и се готвят да пристигнат през юли. Британската преса няма как да знае, че засега чадърите и шезлонгите са безплатни, но само в намеренията на Министерството на туризма. 

„Ако концесионер или наемател избере опция да не плати концесионно възнаграждение, това ще го задължи абсолютно реципрочно, на 100%, да предостави безплатни плажни принадлежности. Ако има опция 50% от концесионното възнаграждение да плати на държавата, тогава и плажните принадлежности трябва да бъдат намалени задължително с 50% или повече, но не и по-малко“, коментира министър Николина Ангелкова.

От фирмата концесионер на северния плаж в Слънчев бряг обмислят идеята за безплатни чадъри и шезлонги, но на този етап не са взели решение. Затова пък Галин Вълчев, който от 15 години е концесионер на плажа в Ахтопол прогнозира, че това с безплатните чадъри и шезлонги на неговия плаж няма да се случи.

„За нас вариантът е да си платим концесионна такса и да си взимаме пари от чадърите, тъй като ако не взимаме пари от плажните принадлежности, загубите за нас ще са много големи. Няма да имаме с какво да поддържаме плажа през целия летен сезон, да плащаме на спасители, доктори и обслужващ персонал“, отбелязва Вълчев пред „Хоризонт“. 

Цените на неговия плаж са 5 лева на чадър и 5 лева на шезлонг. Хората остават с грешно впечатление, защото се обявяват мерки, които не са били консултирани с концесионерите, смята Галин Вълчев, на когото вече звънят да го питат ще бъдат ли безплатни плажните принадлежности.

„Като идея е добре, но тя попада в общата стихия, която цари в туризма", така вижда нещата дългогодишният концесионер Дончо Дончев. На терен не е ясно какво точно трябва да се случи, категоричен е Дончев, според когото „тези въпроси се решават не на тротоарите в София, а на самия терен.“

„И в момента на самия плаж има 50% свободна зона – на който му е скъпо, може да си вземе пешкира, да си легне там и това е“, обобщава концесионерът. И допълва: Стига да има кой да дойде, защото големият проблем е потокът на туристи към морето това лято.

Къмпинг „Арапя“ ще посрещне с безплатни чадъри и шезлонги туристите този сезон. Трябва да сме солидарни с държавата в тези трудни времена, смята  концесионерът на плажа Владимир Кисьов. 

„Тук не става въпрос, че всеки трябва да печели. Всеки ще даде малко от себе си – и държавата, и концесионерите, само и само да върнем туристите по нашето Черноморие това лято. Защото времената са отчаяни и някой път се нуждаем от отчаяни мерки“, аргументира се Кисьов, който е „за“ безплатните чадъри срещу отпадане на концесионната такса. Тъй като на някои това не им харесва, ще се върви към индивидуални анекси, прогнозира Владимир Кисьов. „Ние плажния сезон смятаме на „Арапя“ да го открием към 15 юни. Още чакаме да уточним правилата с министерството“, описвя ситуацията той.

За 17 юни е планиран първият чартърен полет с чуждестранни туристи по южното Черноморие. Засега той не е отменен, но това може да стане и в последния момент. Повечето плажни ивици се подготвят да стартират сезона от 15 юни. До дни се очаква да има указания какви нови правила за работа ще бъдат въведени в хотелите и по плажовете. От тези указания трябва да стане ясно и как ще се действа, ако чуждестранен турист се окаже заразен с коронавирус.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »