Депутатите обсъждат как ще живеем и работим след извънредното положение

Депутатите обсъждат как ще живеем и работим след извънредното положение
НС
A A+ A++ A

На свиканото днес извънредно пленарно заседание депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за здравето, предаде БГНЕС.

Текстовете вече получиха одобрениeтo на парламентарната Комисия по правни въпроси, а с тях кабинетът предлага мерките за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничаването на икономическите последици от нея, които да бъдат прилагани след края на извънредното положение. Срокът му изтича на 13 май, а правителството взе решение да не предлага неговото удължаване.

Законопроектът цели създаването на правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на заразата, както и нормалната работа на здравната ни система.

В него е разписано, че всички противоепидемични мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Здравният министър ще определя и задължителната изолация на болните от заразни болести, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезли у нас от други държави.

Освен в здравната сфера, част от мерките са и социално-икономически. Предвижда се ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Предлага се още да не се провежда Национално външно оценяване за ученици от IV и X клас за тази учебна година. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »