Море 2020: Първо в края на май в Турция, през юли - у нас и в Гърция

Море 2020: Първо в края на май в Турция, през юли - у нас и в Гърция
A A+ A++ A

Южната ни съседка Турция се готви да започне постепенно да отваря хотелите в морските градове и курорти в края на май като от 28 май започват и полетите на турската авиокомпания, която е и една от най-мощните в световен план - Turkish Airlines.

Това е обявено от турското министерство на туризма, съобщи bTV. Очаква се до края на юни и началото на юли да бъдат отворени и хотелите в Гърция и България. От гръцката туристическа камара обявиха, че едва ли това ще спаси сезона, тъй като силните месеци в южната ни съседка са април, май и юни.

Очаква се също така не всички хотели да заработят, тъй като някои от собствениците няма да имат финансова възможност за това. Според турските хотелиери загубите в сектора през първото тримесечие възлизат на 11%. За сравнение в Гърция отчитат, че приходите са им намалели със 70 на сто. У нас пък според последни данни на статистиката става ясно, че броят на пътуванията в чужбина през март е намалял на половина, както и посещенията на чужди туристи у нас. Мерките за подпомагане на бранша в Гърция предвиждат намаление на ДДС, както и други, които в момента се обсъждат.

Предвижда се също въвеждане на задължителни изисквания за хотели, ресторанти и други туристически атракции за дезинфекция с цел ограничаване на разпространението на заразата. Гръцките хотелиери не планират вдигане на цените, а по-скоро запазване на сегашните им нива. У нас пък за да привлекат повече български туристи част от хотелиерите възнамеряват да свалят цените на нощувките и пакетните почивки. Родните хотелиери са силно притеснени как ще работят през този летен сезон, тъй като все още няма никакви обявени мерки за това. Не се знае на какви изисквания трябва да отговарят, за да могат да посрещат туристи.

В тази връзка от хотелиерската организация в Созопол изразиха притеснения относно дезинфекцията на приборите, както и това как ще се предоставят на туристите подправки като оцет и сол. Също така не е ясно и как ще се процедира, ако в хотел има туристе, болни от коронавирус. При такава ситуация дали ще е необходимо да се затваря хотелът за 14 дни. От една от туристическите компании разработват протокол, в който да са описани изискванията за работа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"