Парламентарни избори в Румъния на 9 декември

Парламентарни избори в Румъния на 9 декември
По-рано правителствени източници посочиха 2 декември като възможна дата за провеждане на изборите за членове на двете камари на румънския парламент. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Румънското правителство определи датата 9 декември, на която да се проведат парламентарните избори в страната.

Вотът ще се състои на 9 декември, оповести в събота правителственият говорител Андрей Захареску, цитиран от агенция Медиафакс и бТВ.

По-рано правителствени източници посочиха 2 декември като възможна дата за провеждане на изборите за членове на двете камари на румънския парламент.

Новата дата била определена на съботното заседание на кабинета. По думите на Захареску почивните дни около 1 декември, националният празник на Румъния, може да окажат влияние върху избирателната активност.

Изборите за народни представители са поредната страница в бурната политическа сага в северната съседка на България, която се разигра тази година.

По-рано управляващата социално-либерална коалиция се опита да свали от власт президента Траян Бъсеску, като първо го отстрани от поста, а след това проведе референдум по неговия импийчмънт.

Конституционният съд на Румъния обаче призна процедурата по отстраняването на държавния глава за невалидна и отхвърли резултатите от референдума в края на юли заради по-ниска от изискуемата по закон избирателна активност – в него бяха участвали под 50% от имащите право на глас румънски граждани.

В деня на вота избирателната активност достигна 45.92 %.

#Румъния #избори #Траян Бъсеску #президент на Румъния #импийчмънт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници