Омбудсманът Диана Ковачева поиска по-дълъг срок за обсъждане наредбите за цените на парното и тока

Омбудсманът Диана Ковачева поиска по-дълъг срок за обсъждане наредбите за цените на парното и тока
Омбудсман на РБ
A A+ A++ A

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна препоръка до Комисията за енергийно и водно регулиране, в която този път призовава регулатора да удължи срока за онлайн общественото обсъждане на двата проекта на наредби за регулиране цените на електрическата и топлина енергия, планирано за четвъртък - 5 май 2020 г. от 10 и 11 ч.

„Повод да се обърна към Вас е публикуваната на 30.04.2020 г. информация на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране за обществено обсъждане на 5 май 2020 г., от разстояние в сградата на Комисията, на Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия (обн., ДВ, бр. 25 от 24.03.2017 г.) и Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2014 г. за регулиране на цените на топлинната енергия (ДВ, бр. 10 от 2014 г.), съответно от 10 и 11 ч.“, пише омбудсманът до инж. Иванов.

Общественият защитник подчертава, че до датата на общественото обсъждане реално има 4 дни, от които само един е работен. Според доц. Ковачева този подход на КЕВР е не само неприемлив, но и формален, защото заинтересованите страни няма да имат достатъчно време да се запознаят с предложенията, а това ще възпрепятства тяхното ефективно участие в дискусията.

„С оглед на изложеното и на основание Закона за омбудсмана, отправям към Вас препоръка обществената онлайн дискусия на проектите за изменение и допълнение на двата нормативни документа да се отложи за по-късна дата, преди крайния срок на общественото обсъждане на 14 май, с цел постигане на професионален и ползотворен дебат“, аргументира позицията си омбудсманът.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »