Германските супермаркети искат да отварят другата седмица

Германските супермаркети искат да отварят другата седмица
Pixabay
A A+ A++ A

Германските търговски вериги се опитаха днес да убедят правителството да разреши от 4 май всички магазини да работят нормално. Те изтъкнаха, че клиентите не са наводнили по-малките магазинчета, на които бе разрешено да отворят миналата седмица, и са се държали разумно, предаде БНР, позовавйки се на "Ройтерс".

Магазините с площ до 800 квадратни метра получиха разрешение да възобновят работа миналата седмица наред с търговците на коли и колелета, както и книжарниците при условие, че се спазва социална дистанция и правилата за хигиена.

Националната асоциация на търговците на дребно критикува решението да бъдат отворени само по-малките магазинчета, определяйки мярката като несправедлива спрямо по-големите вериги.

Отварянето само на магазините до 800 квадратни метра бе много отговорно навсякъде, посочи в изявление шефът на асоциацията Щефан Гент.

Клиентите не се втурнаха в магазините, държаха се спокойно, съзнавайки рисковете, отбеляза той.

Германските ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса бяха въведени на 17 март. Правителството посочи, че правилата за социална дистанция ще останат в сила най-малко до 3 май.

Асоциацията на търговците призова за национални правила, а не за правила във всяка провинция, включително по въпроса дали клиентите да носят маски, докато пазаруват. Според организацията не трябва магазините да следят за спазването на разпоредбите, тъй като това е задължение на държавата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »