Учен: 2012 е преход към нова епоха

Учен: 2012 е преход към нова епоха
Интерпретацията на йероглифите, извършена от Гронемайер, бе представена за първи път вчера в Мексико. Снимка: aztlanvirtual.com
A A+ A++ A

Краят на човечеството не наближава или поне такъв е изводът на немски учен, интерпретирал писанията на маите.

Свен Гронемайер от австралийския университет „Ла Троуб“ твърди, че декодирана от него плочка на маите, съдържаща позоваване на годината 2012 г., не означава край на света, а преход към нова епоха, съобщи БТА, позовавайки се на световни медии.

Интерпретацията на йероглифите, извършена от Гронемайер, бе представена за първи път вчера в археологическия обект Паленке в южната част на Мексико.

Гронемайер е проучил каменна плочка, открита преди години при разкопки в Тортугеро, в мексиканския щат Табаско. Текстът на нея е бил издълбан преди 1300 г. Камъкът се е напукал и краят на надписа е почти нечетлив.

Според учения надписът описва завръщането на тайнствения бог на маите Болон Йокте в края на 13-ия период от 400 години, еквивалентен на 21 декември 2012 г. 13 е свещено число за маите. В датата няма нищо апокалиптично, подчертава Гронемайер.

Преди дни Мексиканският археологически институт призна, че съществува повторно назоваване на годината 2012 - върху каменен отломък, изваден от разрушен град в Южно Мексико.

Институтът отрича теориите, че древните маи са предрекли нещо като апокалипсис през 2012 г.

#2012 #епоха #маи #експерт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници