Фармацевти спасяват гъркините от домашно насилие по време на епидемията

Фармацевти спасяват гъркините от домашно насилие по време на епидемията
iNews
A A+ A++ A

Сдружението на фармацевтите в Гърция участват в европейска кампания за борба срещу семейното насилие, съобщи МИА, предаде БГНЕС.

„Ако си жертва на семейно или сексуално насилие, ела в аптеката в твоя квартал и поискай маската, която ще ти спаси живота. Поискай „Маска-19““, гласи постер на сдружението. Това ще бъде сигнал за фармацевта да се обади на телефон 15900.

Кампанията „Маска-19“ е насочена срещу семейното насилие и злоупотребата срещу жени и деца, тъй като по време на пандемията на COVID-19 семейното насилие достигна застрашителни размери.

От сдружението на фармацевтите обясняват, че жертвите често се колебаят или се страхуват да сигнализират в полицията или на дежурния телефон за проявите на насилие, защото по време на карантината жертвите живеят постоянно с насилниците. Затова те бива насърчавани да се обърнат за помощ аптеките в своя квартал, като се предполага, че се познават добре с фармацевтите.

От сдружението смятат, че трябва да се използват близките отношения, които хората поддържат със своите фармацевти, които се обръщат към тях по повод всякакви здравословни проблеми.

Те искат да помогнат и да окуражат жертвите на семейно насилие да използват международния код „Маска-19“ при разговор с аптекарите. Те, от своя страна, имат за задача отговорно и дискретно да им обяснят, какво трябва да направят или да оставят данните си, за да бъдат информирани надлежните органи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »