Обмислят вариант за матури след месец и малко

Обмислят вариант за матури след месец и малко
МС
A A+ A++ A

„Като индикативни дати за държавните зрелостни изпити сме предложили 29 май и 1 юни. След обсъждане евентуално ще предложим една седмица по-късно да се проведат. Така че изпитите ще бъдат през юни най-вероятно”, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Решихме, че няма да има намаление на средствата за образование. В това число и средствата за Националните програми и развитие на образованието, които ежегодно се гласуват от Министерския съвет, допълни министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Ние предложихме такива в края на февруари. Следващата седмица ще ги гласуваме в пълния им обем. Те са важни за системата, защото там се срещат програмите за обезщетение, множество национални програми. Там е и една нова програма за оборудване на кабинетите, наречена „Изграждане на модерна СТЕМ среда“. Това са кабинетите по математика, техника и природни науки, които са най-важни за развитието на децата“, заяви образователният министър.

Вълчев загатна, че първоначално планираните дати за провеждане на Държавните зрелостни изпити на 29 май и 1 юни най-вероятно ще се проведат със седмица по-късно, така че изпитите ще бъдат през юни.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да се режат пари от образованието и е изискал от министъра заедно с родителите, браншовите организации, включително синдикатите, експертите да предложат вариант за 7 и 12 клас.

„За тях е важно физически да завършат учебната година, защото това им трябва и за кандидатстването. Тези два випуска са от приоритетно значение. За другите до 10 май да ми дадете варианти – ще пускаме ли детските градини, по какъв начин, колко? Как ще продължим и кога ще са матурите и кандидатстудентските изпити“, изиска Борисов от образователния министър Красимир Вълчев.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »