Навън само с маска – вече задължително и в С.Македония

Навън само с маска – вече задължително и в С.Македония
Pixabay
A A+ A++ A

Първо предупреждение, а след това и глоби ще получат гражданите, които не спазват мярката за задължително носене на защитно покритие на носа и устата. Това изискване влезе в сила от 23 април в Северна Македония, успоредно с мярката за облекчено придвижване, предаде БГНЕС.

Въведените мерки са от ключово значение за борбата срещу разпространението на коронавируса в страната.

Гражданите могат да използват респираторна маска, хирургическа маска за еднократна употреба, текстилна маска за многократна употреба, шал или нещо, което да препятства пренасянето на вируса.

Носенето на защитна маска е задължително във всички обществени затворени пространства, каквито са общественият транспорт, магазините, банките, пощите, поликлиниките и болниците, институциите, както и откритите места, на които няма възможност за спазване на необходимата дистанция от 2 метра като пазарите и откритите търговски площи.

По отношение на свободата на придвижване, гражданите нямат право да излизат всеки делничен ден от 19:00 до 05:00 часа на следващия ден. Лица над 67-годишна възраст може да излизат всеки работен ден в интервала между 05:00 и 12:00 часа, а хора до 18-годишна възраст имат право да излизат от понеделник до петък между 13:00 и 19:00 часа.

Забранено е излизането от 15:00 часа в събота до 05:00 часа в понеделник.
Облекчение има за магазини, бутици и цветарски магазини в някои общини.
От днес пада забраната за ходене в гората и горските землища. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »