Учени: Пушачите май са помилвани от коронавируса

Учени: Пушачите май са помилвани от коронавируса
A A+ A++ A

Френски учени допуснаха, че никотинът има ефект, които подпомага сдържането на COVID-19. Предположението се основава на статистически данни от няколко проучвания в световен мащаб. В тези проучвания, данните показват, че сред пациентите с коронавирус, пушачите са значително по-малко – между 1,4% и 12,5%.

Поради тази причина в парижката болница „La Pitié-Salpêtrière“ се изследва превантивният и терапевтичен ефект на никотиновите пластири.

Ново френско изследване представя по-точни данни: от 500 пациенти с коронавирус, от които и 350 на болнично лечение и 150 в по-лека форма на заболяването, само 5% са пушачи, съобщи за АПФ ръководителят на проекта проф. Захир Амура. Това са с близо 80% по-малко пушачи сред пациентите с коронавирус, отколкото в общата популация със същите показатели за възраст и пол, предава БГНЕС.

Хипотезата: Никотинът залепва за клетъчните рецептори

Според тази хипотеза, никотинът залепва за рецепторите, които COVID-19 използва и така намалява риска от разпространение на вируса в тялото, смята професор Жан-Пиер Шанджьо от института „Пастьор“. Така вирусът не може да проникне в клетките и да се развие в организма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"