Повечето държави от ЕС вече са овладели епидемията

Повечето държави от ЕС вече са овладели епидемията
A A+ A++ A

Повечето държави от ЕС са съобщили, че са овладели епидемията от COVID-19. Това посочи зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след заседанието на министрите по европейските въпроси, цитиран от БТА.

По неговите думи държавите в ЕС са единодушни, че когато се пристъпи към облекчаване на ограничителните мерки, трябва да се използват научни данни. Шефчович поясни, че трябва да се следи съотношението между броя на заразените и на болните, приети в спешните отделения. Той добави, че 18 екипа в ЕС работят за създаването на ваксина срещу новата болест и разполагат с бюджет от 140 милиона евро.

Шефчович допълни, че министри от Централна и Източна Европа днес са поставили въпроса с разпространението на дезинформация за заразата. По неговите думи в тези части от ЕС дезинформацията и пропагандата намират почва. Той отбеляза, че институциите и държавите на ЕС трябва да разясняват повече какво правят срещу епидемията и призова журналистите да разказват за положителните истории в тези невиждани времена.

Зам.-председателят на ЕК съобщи, че комисията е поискала от основните интернет платформи да прочистват социалните мрежи от подвеждащи или вредни съобщения. По неговите думи са необходими допълнителни мерки в отговор на неверните твърдения за COVID-19 в интернет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »