Защо в Белгия има необичайно високата смъртност от COVID-19?

Защо в Белгия има необичайно високата смъртност от COVID-19?
A A+ A++ A

Как технологично и медицински развитата Западноевропейска Белгия се оказа страна, която постави антирекорд по броя на смъртните случаи от коронавирус на глава от населението? Отговорът на този въпрос днес вълнува мнозина, не само в Брюксел. Онзи ден експертите изразиха причините за явната аномалия.

До средата на тази седмица в Белгия официално са регистрирани 41 хиляди случая на зараза с COVID-19 и 6 хиляди смъртни случая от това заболяване. Като се вземе предвид, че населението на кралството е 11 милиона души, при 100 хиляди жители, 49,75 белгийци станаха жертва на коронавируса. В същото време Италия, страната, която е най-засегната от епидемията, държавата-членка на ЕС, загива 39,15 от всеки 100 хиляди, а в Испания - 43,77.

Както се оказа, статистическите данни на белгийските власти, които показват необичайно висока смъртност от коронавируса, се формират поради общото приписване на всички, без изключение, смъртни случаи сред възрастни хора в старчески домове.

Именно в тях 52 процента от всички „вероятни смъртни случаи“ са регистрирани от началото на пандемията, но истинските причини в повечето случаи не са потвърдени с лабораторни средства.

Според The ​​Brussels Times редица местни уважавани вирусолози, по-специално Марк ван Раст, наричат ​​този подход „глупав“. Редица брюкселски политици бяха сериозно озадачени от евентуалните щети на такава депресивна статистика за COVID-19 за имиджа на страната. Бюрократите вече започнаха да оказват натиск върху експерти за промяна на системата за броене, съобщи Politico.

Въпреки това, Белгийският национален институт за научни изследвания в областта на общественото здраве настоява, че методологията, използвана за изчисляване на броя на човешките животи, прекъснати от пандемия, е правилна.

"Добрата система отчита както броя потвърдени случаи, така и заподозрените. Това е добра стандартна практика. Всяка счетоводна система може да бъде подценявана или преувеличена. Но методът ни за изчисление е най-всеобхватен: ние разглеждаме не само случаите в болници, но и в старчески домове, като според лекарите е потвърдено и вероятно, "каза проф. Стивън ван Гухт, който е официален представител на белгийските власти по COVID-19.

Подобно мнение има и белгийският министър на здравеопазването Маги дьо Блок, като каза по местния телевизионен канал LN24, че „използваме най-подробния метод“.

Главата на правителството Софи Вилмес потвърди, че Брюксел ще продължи да поддържа "пълна прозрачност в доклада за броя на смъртните случаи", причинени от коронавирус, "дори ако понякога този брой е преувеличен". Припомняме, че след среща, проведена на 15 април със Съвета за национална сигурност, Вилмес обяви удължаването на ограничителните мерки в Белгия до 3 май.

"Днес никой не може да каже кога ще се върнем към нормалния живот. Има дълъг път", каза Вилмс. Шефът на белгийското правителство заяви, че всички масови прояви в страната ще останат забранени, поне до 31 август, а полицията ще глоби строго нарушителите на карантинния и самоизолационен режим. В същото време на белгийците с деца под 6 години или възрастни родители е позволено (и дори се препоръчва) да спортуват или да се разхождат на чист въздух, като същевременно поддържат безопасно разстояние. Както съобщават медиите във връзка с Националния кризисен център в Белгия, такива семейства получават правото да използват автомобила за пътувания до природата, до парк или гора. До тази седмица пътуването с кола беше позволено само в краен случай. Както се подчертава в центъра, снизхождението е направено за семейства, които живеят в града.

Властите подчертават, че белгийците няма да могат да се възползват от облекчаването на ограниченията за пътувания до морето или до горите на Арден на границата с Люксембург, Германия и Франция. Пикниците и слънчевите бани също са забранени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"