Горанов: Разхлабим ли мерките, веднага план за излизане от кризата

Горанов: Разхлабим ли мерките, веднага план за излизане от кризата
МФ
A A+ A++ A

Нинова си спечели няколкото минути слава. Направи си изявлението в парламента, оттам нататък трябва да продължим да работим. Не е необходимо да събираш целия парламент, за да си направиш пресконференция. Това заяви пред бТВ финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Конкретният план за излизане от кризата ще дойде в мига, когато можем да си позволим да разхлабим достатъчно мерките. Денят, в който можем спокойно да възстановим нещата, ако това е възможно в обозримо бъдеще, както преди COVID -19, в този момент ще е ясно всичко, което трябва да се направи за възстановяване на нормалния живот, добави Горанов.

Мярката 60/40 има за цел да подпомага физическите лица, а не юридическите, за да може физическите лица да съхранят дохода си, уточни Горанов.

Попитан как другите държави дават безвъзмездни пари, а ние даваме заеми, Горанов отговори: „Ние също даваме безвъзмездни пари – най-големите са 1,5 млрд. за запазването на заетостта. Всеки индивидуален случай се разглежда отделно. Ако има безработен се разглежда от държавата. Мярката 60/40, разработихме мярка за самотните родители, могат да кандидатстват пред агенцията за социално подпомагане за помощи. Има кандидатстване за малки и средни предприятия за помощ до 10 000 лв. безвъзмездно, изброи Горанов.

Оптимист съм, че стоим добре в пандемичната криза, подчерта министърът.

Попитан дали мислят да удължават извънредното положение, Горанов каза, че то е достатъчно удължено, „13 май е след няколко седмици“, добави още той.

Карантинните мерки ще останат доста дълго време. Надявам се ако спазваме всички мерки, които досега дават резултат, да успеем да разхлабим допълнително нещата и да не се налага удължаване на извънредното положение, но всичко зависи от начина, по който спазваме мерките, каза още Горанов.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници