Коронавирусът вече зарази над 1000 у нас

Коронавирусът вече зарази над 1000 у нас
МС
A A+ A++ A

Психологичната граница от 1000 регистрирани случая на граждани, заразени с коронавирус у нас, е премината. За последното денонощие в страната новорегистрираните са 49 пациенти. От тях в болница са 21. Общо заразените с COVID-19 в България са 1015. Това е с 5,1% повече от вчера.

Това съобщи на брифинга на кризисния щаб тази сутрин неговия председател ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.

За последното денонощие в Плевен са регистрирани 17 нови случая. 13 от тях са от завод “Мизия”, има двама в УМБАЛ “Плевен” и двама в УМБАЛ “Червен бряг”.

В София са 16. Трима души са в Александровска болница, по един в Инфекциозна болница и във ВМА и амбулаторни са 11.

Момиче на 15 години в Кюстендил също е заразено. То е в добро общо състояние, не е настанено в болница.

3 са новите случая на медицински персонал, заразен с вируса – лекар от Видин и две медицински сестри от Сливен и от Бургас.

Двама души са починали за денонощието и с тях общия брой на жертвите у нас стават 47. Жена от Сливен на 77 години и 49-годишен мъж, който след 11 дни интубация е починал в „Пирогов“ са двата смъртни случая. Няма данни за придружаващи заболявания на двамата починали.

Спрямо болница „Св. Иван Рилски“ са направени проучванията на всички пациенти, които са били контактни през последните 14 дни, каза директорът на РЗИ-София д-р Дончо Пенчев. И във втората клиника по гастроентерология се откри още един лекар и един пациент, които са били в контакт с първия доказан пациент в хематологията. Имаме миграция на заболяването към провинцията – случай на пациенти, които са лежали в болницата, прибрали са се по домовете и там са доказани с коронавирус, добави Пенчев.

Мутафчийски заяви, че ин витро процедурите и трансплантационните процедури засега са отменени.

В село Буковлък са около 4000 души население и 4 заразени с коронавирус. Това е твърде малка бройка за налагане на карантина на цялото село. На местно ниво могат да вземат такова решение, уточни Мутафчийски. Дали сме указания да се разшири търсенето на заразени и контактни лица, добави той.

Не е решение да си стоим вкъщи всички за 14 дни. Много държави го приложиха, някои наложиха абсолютно забранено излизане от вкъщи или излизане до 100 метра. Това не премахва заболеваемостта, обаче, има фамилност в заболяването. Не е реално, че ако се поставим всички под 14-дневна карантина и ще се махне заболяването. Благодарение на тези мерки, които имаме, затова имаме и ниска заболяемост, подчерта генералът.

Той каза и че над 110 ваксини се изпробват в момента в няколко държави, но няма дори обнадеждаващи информации за напредък по ваксините. Големите надежди на човечеството в момента са към ваксините, отбеляза още Мутафчийски.

Всяка мярка, която е за разхлабване, винаги трябва да се прави под условие, че това би довело до по-висока заболяемост. Когато политиците говорят за разхлабване на мерки, трябва да кажат на българските граждани, че това ще доведе до влошаване на епидемиологичната обстановка. В цял свят политиците възприеха този начин на говорене, че отхлабването на  мерките ще доведе до влошаване на ситуацията, но трябва зорко да се наблюдава ситуацията и ако трябва да се даде отстъпление от разхлабването на мерките, коментира още Мутафчийски. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"