Главсекът на МВР: Без „Отивам на работа“ по КПП-тата около Великден

Главсекът на МВР: Без „Отивам на работа“ по КПП-тата около Великден
МС
A A+ A++ A

Няма да има нова заповед на здравния министър, отнасяща се за излизането от областните градове. Основанието “отиване на работа” за Великден отпада. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет днес, цитиран от БГНЕС.

“Вчера хората се юрнаха на изходите на София беше нещо страшно, не знам къде отиват тези хора, защо не се вслушват в призивите ни, не разбират ли каква е опасността”, попита Иванов. “Може би искат след десетина дена, след празниците, да почнем да се задъхваме, но насила можеш да вземеш, не да дадеш”, продължи главният секретар.

Заповедта на министър Ананиев казва, че областните градове се напускат, когато има основание за това. Единствената разлика е, че тъй като са четири почивни дни, се предполага, че повечето предприятия, държавни служби и т.н. не работят, и основанието за напускане и отиване в областните градове с претекст „отиване на работа“ ще отпадне.

От направените на случаен принцип проверки по декларации, оставени по КПП-тата, – проверени са 9312 декларации – установено е, че 641 лица, които са посочили, че отиват на работа, въобще нямат сключени трудови договори към фирмите, които са посочили. 80 лица са посочили, че отиват на работа, в същото време са регистрирани в бюрата за безработни.

“Имам чувството, че на хората въобще не им пука. Безотговорно поведение, полицията не е репресивен орган – ние не искаме да наказваме, искаме да помогнем, но проверките продължават”, заяви още Ивайло Иванов и продължи: Още в началото предупредихме, че ще бъде извършена проверка и именно затова декларациите остават в служителите на МВР – да се проверяват.

„Кому е нужно това? Лъжем себе си, своите близки, пътуваме си, заразяваме се, и последствията ги виждаме в света какво става. Моят призив е да не се опитвате да заблудите никого, защото така заблуждавате себе си. Когато сме живи и здрави, всеки ден е празник и ни е дар от Бога. Ще имаме време да видим близките си, приятелите си, ще можем да излизаме на заведение и др., но нека накрая не опропастим направеното от 13 март насам“, препоръча Иванов.

На територията на цялата страна са изградени КПП, като общият им брой е 215. „За да не се допусне движение без цел или без аргумент, ще усилим служителите по пунктовете“, допълни директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Близо 4000 православни храма ще бъдат охранявани по Великден, като полицейското присъствие около тях ще бъде засилено. „Служителите на Пътна полиция също ще работят, ще изкараме и нови екипи, които ще работят с уреди за скорост и ще следят за превишена скорост и други нарушения на ЗДвП“, допълни Терзийски.

В навечерието на Великденските празници са били проверени всички православни храмове за пожарна безопасност. На 1281 от тях е било обърнато по-специално внимание. „Те са категоризирани от нас като средища, в които се събират повече хора. За поредна година обект на проверката беше пожарната безопасност, възможността за евакуация и бързото погасяване на евентуален пожар“, съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

148 писмени задължителни разпореждания за изпълнение са връчени на свещеници, допълни Николов.

По отношение на свещите – за първи път няма да призоваваме дамите да си връзват косите, защото няма да се позволи такова струпване в храмовете, но въпреки това нека сме внимателни със свещите, – дори и вкъщи нека свещта е поставена на стабилно място, за да се избегне опасността от пожар, препоръча Николов.

Представители на СДВР са провели срещи със Светия Синод, за да се организира охраната на храмове, няма пречка ако свещеник поиска помощ от нас, да окажем съдействие вътре в храма, съобщи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. „На всеки храм ще има поставено КПП, на което полиция ще отделя потоците от граждани с цел да се опитаме хората да са на поне два метра един от друг“, допълни Хаджиев.

„От вчера има 23 КПП-та в кв. Факултета и 5 КПП във Филиповци. Вътре също има екипи за контрол на спазването на санитарните мерки – избягване на струпване на хора, носене на маски и недопускане на безцелно движение вътре“.

Главен секретар Иванов обяви още, че до момента има 789 досъдебни производства заради неспазването на издадените мерки в условията на извънредно положение. От над 5 хиляди акта – 2534 са за неносене на предпазна маска.

Няма да бъдат изграждани КПП-та край храмовете. Полицаите, които ще бъдат около църквите ще следят за дистанцията, да няма струпване, потокът да бъде в една посока, да няма смесване, но КПП-та няма да има.

МВР няма задължение да проверява по влаковете, уточни още главният секретар.

Ще поискам армията да се включи, ако има много заболели МВР служители и нямаме възможност да изпълняваме задълженията си. На този етап няма основание армията да се включи в спазването на противоепидемиологичните мерки, заяви Иванов в отговор на въпрос на БГНЕС.

Ивайло Иванов съобщи, че днес ще бъде съставен акт на министър Каракачанов, който беше заснет от гражданин да седи на пейка в градинката при Народния театър без предпазна маска.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »