Започват Дните на японската култура в България

Започват Дните на японската култура в България
Откриването на изложбата „Велики майстори на плаката от Япония“ е днес от 18 ч. в Галерия „Райко Алексиев“. Снимка: бТВ
A A+ A++ A

Традиционната японска архитектура ще бъде представена по време на 22-рите Дни на японската култура в България, които започват днес, вторник, 25 октомври, съобщи bTV.

Автор на изложбата, която ще бъде открита днес в 18 ч. в Националния археологически институт и музей при БАН, е Пенчо Велев, който разглежда основните за Япония архитектурни обекти. Това са японските храмове, японските замъци през различните исторически периоди, тяхната архитектурна еволюция и специфика в зависимост от политическите и икономическите промени, както и японските градини като израз на японската душевност, философия и артистични виждания.

На пресконференция за представяне на програмата на Дните посланик Макото Ито посочи, че с тази инициатива страната му иска да благодари на всички българи за тяхната солидарност след опустошителното земетресение в Япония през март, да покаже ангажираност към възстановяването на страната и да представи привлекателния облик на традиционна и съвременна Япония.

В тазгодишната програма са предвидени още демонстрация на театър „Но“ – на 18 и 19 ноември в театър „София“, изложба на икебана – на 26 октомври в Държавния културен институт към МВнР, българо-японска бизнес седмица – 14-18 ноември.

Панорама на съвременното японско кино ще представи седем филма в София (4–10 ноември) и Варна (31 октомври–2 ноември), а на 27 октомври ще се състои концерт за пиано и флейта на Аями Файт и Мила Павлова в Софийската градска художествена галерия.

#Япония #Дни на японската култура #Макото Ито

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"