Без парламентарен контрол в извънредното положение

Без парламентарен контрол в извънредното положение
A A+ A++ A

Депутатите от БСП настояха по време на извънредното положение да има парламентарен контрол. От 9.00 до 14.00 часа в петък министрите да идват в Народното събрание и да отговарят на въпроси. Кворумът да се събира съгласно мерките, а в залата да бъдат само министърът и питащият депутат.

Предложението им обаче беше отхвърлено.

„Да върнем парламентарния контрол, за да не стават гафове“, коментира Драгомир Стойнев от левицата и даде пример: „Гаф е пресконференцията на "Фонда на фондовете". Убеден съм, че половината от вас не знаят какво е това“, посочи той и допълни, че фондът е създаден през „далечната 2016 година“ и не е свършил нищо. „Ако имаше парламентарен контрол, вицепремиерът Томислав Дончев можеше да отговори какво прави фондът и има ли смисъл изобщо от такъв фонд“, заяви Стойнев.

От БСП изтъкнаха, че са задали десетки въпроси към министрите, 90% от които свързани с извънредното положение. На някои от тях още не било отговорено. "От 26 март няма въпрос, на който да не е отговорено- проверих“, отговори Цвета Караянчева.

Според червените депутати писменият парламентарен контрол е неефективен, защото я няма негова съществена част- публичността. „Няма съществена разлика между устния и писмения контрол“, заяви Караянчева.

БСП внесоха подписи за извънредно заседание за изслушване на премиера Бойко Борисов за здравните, икономическите и социални мерки на държавата. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"