199863 статии       |       401 интервюта       |       1526 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.60025| EUR 1.95583| GBP 2.27427|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

„Ханделсблат”: България – несъстоялата се експортна сила

31 август 2012, петък / 16:14; Коментари: 0
Send to Kindle
„Ханделсблат”: България – несъстоялата се експортна сила
Снимка: Fotolia

От „Ханделсблат”, Превод: „Дойче веле”

България търси инвеститори, които да оживят икономиката й. Само че преди това правителството би трябвало да се погрижи за подобряване на условията.

Който не ползва преференциална подкрепа от Агенцията за насърчаване на инвестициите, има нелека съдба в България.

България се нуждае от чуждестранни фирми, ако желае да се утвърди като място за производство в ЕС. Затова и София активно си прави реклама пред инвеститори с помощта на кампания, финансирана от Общността.

Засега обаче без голям ефект. Преките инвестиции почти не помръдват от ниското ниво, на което са застинали, констатира Виенският институт за международни икономически сравнения в последния си доклад за развитието на конюнктурата.

Чуждите инвестиции в България през тази година вероятно ще възлизат само на около един милиард евро.

Ниските данъци и заплати не са достатъчно примамливи

При това страната наистина има предимства. Фирмите, както и частните лица са натоварени само с 10% данък – най-ниската ставка в целия ЕС.

Заплатите и надниците също са най-ниските в рамките на цялата Общност, което разбира се е много голям недостатък за местните хора.

За разлика от съседна Румъния политическото положение в България е спокойно и не парализира развитието на икономиката.

И въпреки това много фирми не са доволни от присъствието си в страната. Според анкета на Германско-българската търговска камара, всяка трета фирма НЕ би инвестирала в България повторно.

Мениджърите са особено недоволни от ниската дееспособност на администрацията, която често пъти бави важни решения.

Освен това те критикуват непрозрачността при раздаването на обществени поръчки и недостатъчна правна сигурност.

Корупцията все още остава широко разпространена, а шосейната и железопътна мрежа в голямата си част не отговарят на европейския стандарт.

Без подобрен бизнесклимат не може да функционира и експортната стратегия, която беше препоръчана от икономистите на Световната банка. В момента тя се изпълнява от правителството доста половинчато.

В периода до финансовата криза икономическата политика се концентрираше над това да стимулира търсенето на вътрешния пазар, а това в крайна сметка доведе до сапунения мехур с недвижимите имоти. И без друго потенциалът на този вътрешен пазар със само 7.3 милиона потребители е доста скромен.

Износът: една несбъдната мечта

Отбелязвайки прираст от по една трета, през последните две години износът действително теглеше икономиката напред.

Само че през последните месеци растежът замря, търсенето от ЕС значително намаля вследствие на рецесията в еврозоната. За идните две години се прогнозира само минимален плюс.

За да се подобри конкурентоспособността, експерти настояват за усъвършенстване на администрацията и инфраструктурата и преди всичко за реформи в образователната система.

Защото големите германски фирми успяват да наемат квалифицирана работна ръка, тъй като предлагат добро заплащане, но много средни и малки фирми изпитват сериозен проблем с набавянето на добри кадри, поради факта, че образованието е доста отдалечено от реалността в професионалния живот, казва Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриална и търговска камара.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: