ВОЛЯ: Не харчете милиарди за въоръжаване до края на мандата

ВОЛЯ: Не харчете милиарди за въоръжаване до края на мандата
A A+ A++ A

Парламентарната група на ВОЛЯ тази сутрин внесе в деловодството на Народното събрание проект за решение, с което се слага мораториум върху закупуването на боен кораб и друга военна техника на стойност над два милиарда лева. Тези разходи са заложени в две решения, гласувани от парламента през 2018г. Единствено групата „ВОЛЯ-Българските Родолюбци” не подкрепи тогава тези разходи. Както е известно, договорите са предвидени да се сключат тази година. Предложението на партия ВОЛЯ е мораториумът да важи до края на мандата на 44-то Народно събрание. В мотивите за мораториума се казва:

Светът преживява невиждана здравна и икономическа криза, която вече се отразява на стандарта на живот на милиони хора и на икономиките на стотици страни. От държавните институции и у нас се очаква да предприемат своевременни и адекватни мерки, за да може страната да премине през тази турболенция с минимални щети и с шанс бързо да се изправи след края на пандемията от коронавирус. Убедени сме, че всички големи разходи, предвидени за тази година, които не са спешни и не се отнасят до антикризисните мерки, трябва да бъдат отложени за по-добри времена.

Сега, повече от всякога, всеки лев от държавния бюджет е безценен и трябва да бъде вложен за опазване на живота на българските граждани, за създаване на сигурни условия за работа на медиците, за спасяване на доходите на населението и за подкрепа на бизнеса. Приоритетите при разходването на обществените средства трябва да започват със здравето и икономиката. Нищо не налага харченето на огромна сума за въоръжаване в момент, в който десетки хиляди хора губят работата си, заради извънредното положение, а фирмите затварят. Категорични сме, че тези средства трябва да бъдат пренасочени към социални и икономически мерки за излизане от кризата и за последващи мерки за развитие на страната. Едва тогава може да се мисли за военни разходи. Настоящата ситуация ясно показа, че съвременните заплахи за националната сигурност са много по-различни от тези в миналото. В този смисъл, ние от ВОЛЯ смятаме, че предвидените над 2 милиарда лева за военна техника са лукс, който държавата не бива и не може да си позволи в такъв момент! Мораториумът върху посочените две решения на НС е повече от належащ!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"