Световната банка: С 10% по-скъпи храни през юли

Световната банка: С 10% по-скъпи храни през юли
От юни до юли цената на царевицата и пшеницата нарасна с 25 на сто, на соята – със 17 на сто и единствено цената на ориза се е понижила с 4 на сто след безпрецедентната суша от това лято. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Световните цени на храните са се покачили с 10 на сто през юли след като сушата се отрази зле на зърнената реколта в САЩ и Източна Европа, обяви Световната банка.

Финансовата институция направи това в становище, с което призовава правителствата да помислят за програми, защитаващи хората, които ще бъдат най-силно засегнати от това, предаде „Ройтерс”, цитирана от „Дневник”.

От юни до юли цената на царевицата и пшеницата нарасна с 25 на сто, на соята – със 17 на сто и единствено цената на ориза се е понижила с 4 на сто, показват данните на банката.

Индeксът за цените на храните, който изготвя институцията и който проследява движението при международно търгувани стоки, се е покачил с 6 на сто през юли спрямо същия месец на предходната година.

Показателят е и с 1 на сто над равнището си от предишния му пик през февруари 2011 г.

Фючърсите със соя достигнаха рекордни равнища от 17.78 долара за бушел (27 кг) в четвъртък, а тези с царевица останаха до рекордните си равнища от 8.49 долара, достигнати през юли.

„Не можем да позволим тези исторически рекорди при цените да се превърнат в застрашаваща живота опасност за семействата, които ще се наложи да спрат децата си от училище, за да им осигурят храна", коментира президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

„Африка и Близкият изток в частност са особено заплашени от тези покачващи се цени, но това се отнася и за хора в други страни, където поскъпването на зърнените храни е значително", посочи той.

Голямата суша в САЩ намали рязко добивите от царевица и соя тази година, а сухото лято в Русия, Украйна и Казахстан навреди на добивите от пшеница, припомян „Ройтерс”.

Според експертите на Световната банка не се очаква повторение на ситуацията от 2008 година, когато цените на храните рязко се вдигнаха и доведоха до размирици в някои части на света.

Те обаче посочват, че негативните фактори като прекомерен износ, природни бедствия, които унищожават реколтата или големи повишения в цените на енергията може да причинят допълнително поскъпване при зърното.

Отделно финансовите министри от 21 страни-членки на Организацията за икономически сътрудничество в тихоокеанския регион (APEC) излезе с изявление в четвъртък от Москва, в което се призовават страните да избегнат налагането на експортни забрани в отговор на покачващите се цени на храните.

Русия, която е член на APEC, преди две годин предприе тъкмо такава временна стъпка.

През следващата седмица страните от организацията ще обсъждат темата във Владивосток.

Страните от Г-20 отложиха всякакви решения по темата преди Министерството на земеделието на САЩ да оповести по-пълни данни за реколтата в средата на септември.

„Това поведение на изкачване не е приемливо особено, когато докладът на Световната банка предупреди вече, че цените се очаква да останат високи и волатилни", коментират анализатори.

#Световната банка #САЩ #Източна Европа #суша #храни #Джим Йон Ким #президент на Световната банка #Африка #Близкият изток #САЩ #Русия #Украйна #Казахстан #Владивосток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници