Статистиката сочи: Престъпността рязко спадна по време на извънредното положение

Статистиката сочи: Престъпността рязко спадна по време на извънредното положение
A A+ A++ A

Справка за състоянието на оперативната обстановка на територията на ОД МВР Пловдив от началото на извънредното положение до момента показва много интересна фактология. А именно - че престъпността драстично е спаднала, откакто страната е в извънредно положение. Дали злосторниците и контингентът се е стреснал от мерките или пък няма как да крадат или ограбват докато хората са си по домовете - това е въпрос на анализ. Сигурното е, че не само под тепетата, а и в останалата част на България статистиката е подобна.

А ЕТО И КАКВО ДОКЛАДВАТ ОТ ОД МВР ЗА ПЛОВДИВ:

От 13.03.2020 г. до 02.04.2020 г. на територията на ОД МВР Пловдив са регистрирани общо 247 престъпления, с 238 по-малко от аналогичния период на миналата година (485) и със 191 по-малко от предходния месец на 2020 г. (438).

Разкрити са извършителите на 44 престъпления от посочения период, както и извършителите на още 28 престъпления, извършени в предходен на разглеждания период. За сравнение през втората половина на март 2019 г. са разкрити 160 престъпления, а през втората половина на миналия месец – 143 престъпления. Спрямо 2019 г. регистрираните престъпления са намалели близо наполовина. Същото е намалението и спрямо месец февруари тази година.

През разглеждания период по криминална линия на територията на ОД МВР Пловдив са регистрирани общо 213 престъпления, което е със 157 по-малко от предходния месец на 2020 г. (370). През миналата година по същото време те са били 430 броя, което сега е с 217 броя по-малко от аналогичния период. Разкритите за разглеждания период престъпления са 43, към тях може да добавим и още 21 разкрити престъпления, извършени в предходен на разглеждания период. През втората половина на миналия месец са разкрити 135 престъпления. Отчита се спад на регистрираните престъпления – почти наполовина спрямо 2019 г. и почти 50% спрямо втората половина на февруари 2020 г.

През периода кражбите на имущество остават структурно определящи за криминалната престъпност в дирекцията, въпреки, че се наблюдава значителен спад на интензивността им. Регистрирани са 58 престъпни посегателства от вида при 131 бр. през аналогичния период на 2019 г. и 93 през втората половина на февруари.

Разкрити са 10 от тях и още 8 кражби, регистрирани в минал период. Значително са намалели домовите (10), взломни (11) и джебчийски (2) кражби, както и тези на вещи и части от МПС(7) спрямо 2019 г. 

През разглеждания период е регистриран 1 грабеж, който е разкрит. За сравнение през февруари 2020 г. са регистрирани 10 грабежа, от които 5 са разкрити.

Констатираният спад в извършването на посегателствата от вида (кражби и грабежи) е породен от засилване на полицейското присъствие в град Пловдив и областта и факта, че много граждани остават в домовете си предвид наложените противоепидемични мерки.

През разглеждания период са документирани 9 измами, при 13 престъпления от вида за предходния месец и 6 престъпления за аналогичния период на 2019 г.

Извършените престъпления, свързани с наркотични вещества през разглеждания период са 12, при 42 през аналогичния период на 2019 г. От тях разкрити са 7 бр.

През периода е регистрирано 1 умишлено убийство, при което извършителят е установен.

През отчетния период от органите на МВР са констатирани 25 случая на управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества – чл.343б НК, при 59 извършени през аналогичния период на 2019 г. и при 66 бр. през месец февруари на настоящата година. Разкрити са извършителите на повече от половината престъпления.

Констатираните случаи на управление на МПС в срока на наложено административно наказание са 2 бр., при 7 бр. за втората половина на месец март 2019 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"