Водата на Златица не била замърсена с кадмий и арсен

Водата на Златица не била замърсена с кадмий и арсен
Резултатите от последните лабораторни проби от златишките реки Куру дере и Санър дере не показват превишения на нормите на показателите кадмий, арсен и електропроводимост. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Водата на Златица не е замърсена с кадмий и арсен, нито превишава нормите за електропроводимост, показва проверка на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) от 17 юли.

В четвъртък представители на неправителствени организации (НПО) от Златица алармираха, че водата в града е негодна за пиене, което доказват и разлепени от местната власт надписи по градските чешми.

Резултатите от последните лабораторни проби от златишките реки Куру дере и Санър дере не показват превишения на нормите на показателите кадмий, арсен и електропроводимост, предаде БТА.

В Златица има режим на водата, а когато дойде, тя има кафяв цвят, каза Петя Чолакова от сдружението „За един по-добър живот".

Представителите на НПО заявиха, че във водата има наднормени стойности на кадмий, арсен, а на места и повишена електропроводимост, позовавайки се на резултатите от анализирани водни проби.

Те обвиняват за ситуацията големите промишлени предприятия от района.

Лабораториите към ИАОС извършват анализ само на проби от реки, преди водохващания, предназначени за питейно-битови нужди, обясниха от агенцията.

Анализ и оценка за качеството на питейните води се извършва от Министерството на здравеопазването, посочват от ИАОС.

#Златица #вода #замърсяване #кадмий #арсен #Петя Чолакова #ИАОС #Изпълнителна агенция по околна среда #ИАОС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"