Фандъкова: Метрото е пример за прозрачно, модерно и ефективно усвояване на европари

Фандъкова: Метрото е пример за прозрачно, модерно и ефективно усвояване на европари
Кметът Йорданка Фандъкова присъства на официалното откриване на метрото, което беше поверено на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови 11 км метролинии вече свързват „Лозенец" с „Надежда", каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на официалното откриване на втория метродиаметър от софийското метро.

Още 130 000 души дневно ще могат да стигат за по-малко от 10 минути до центъра на града.

„Така вече близо една трета от жителите на София, могат да използват всекидневно този най-модерен, бърз, екологичен градски транспорт," допълни Йорданка Фандъкова, цитирана от информационна агенция „Фокус".

Столичният кмет посочи, че софийското метро е не само най-големият инфраструктурен проект в България, но е и оценено от Брюксел като „пример за усвояване на европейски фондове по прозрачен, модерен и ефективен начин".

„През последните години София работи много за разширението на софийското метро, но усилията си заслужаваха. Така ние не само облекчаваме трафика на града, не само намаляваме емисиите на вредните газове, метрото направи за града много повече - обнови и разшири булеварди, цялата съпътстваща инфраструктура, разшири и изгради, чаканите от 20 години мащабни подземни паркинги, заедно с това възстанови и знакови сгради в центъра на града, какъвто е Военният клуб. Създаде и 500 нови работни места," каза още столичният кмет.

„Изграждайки метрото, разкрихме част от историята на древна Сердика и Средец. Това са уникални експонати – част от историческото и културно наследство на Европа. На площ 19 000 кв.м. изграждаме един от най-големите подземни музеи," добави още Йорданка Фандъкова.

#Йорданка Фандъкова #метро #Сердика #Средец #„Лозенец" #„Надежда" #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"