България 86-а по корупция, „лидер“ в ЕС

България 86-а по корупция, „лидер“ в ЕС
Страните в жълто са с най-малко корупция, а тези в тъмно червено – с най-много, според индекса за 2011 г. на Transparency International.
A A+ A++ A

България е на 86-о място по корупция в света в международния Индекс за възприятие на корупцията за 2011 г., публикуван от международната неправителствена организация Transparency International.

В рамките на Европейския съюз обаче България е посочена на първо място по корумпираност.

Индексът за 2011 година обхваща 183 страни, които са групирани по географски или политико-икономически признак.

България е посочена като най-корумпираната държава в ЕС, като с индекс 3.3 заема 86-о място в света (колкото по-нисък индекс и по-назад в класацията - толкова по-голяма корупция).

На другия полюс са Дания и Финландия, където корупцията е най-малка в ЕС. Двете скандинавски страни са индекс 9.5 и са на второ място в света.

Постижимият само теоретично индекс 10 означава, че в дадената страната корупцията е равна на нула.

Според Transparency International Русия е най-корумпираната сред всичките членки на Г-20 с индекс, по-нисък дори от този на България - 2.4, и е на 143-то място в света. Най-малко корупция в Г-20 има в Австралия, като страната е с индекс 8.5 и е на шесто място в света по некорумпираност.

В северноамериканския регион и Карибския басейн най-малко корупция има в Канада (8.5, 6-7 място в света), а най-много - в Хаити (1.8, 175-о).

Най-много корупция в Азия има в КНДР (1.0, 182-ро) и Узбекистан (1.6, 175-о).

В Близкия изток и Северна Африка „отличникът“ е Катар (7.2, 22-ро), а „двойкаджията“ - Ирак (1.8, 175-о).

В Африка, в региона на юг от Сахара, това са съответно Ботсвана (6.1, 32-ро) и Сомалия (1.0, 182-ро).

Изследването на „Трансперънси интърнешенъл“ се публикува ежегодно от 1995 година и отразява възприятията за нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни.

При неговото съставяне са използвани доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, Economist Intelligence Unit, Freedom House и други.

Докладът на Transparency International за корупцията в света през 2011 г. може да бъде прочетен ТУК (на английски).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници