Над 785 хил. са вече болните от COVID-19 по света, над 165 хил. го пребориха

Над 785 хил. са вече болните от COVID-19 по света, над 165 хил. го пребориха
Pixabay
A A+ A++ A

Според последните данни на университета “Джонс Хопкинс”, болните от COVID-19 по света са над 785 хиляди, излекуваните - повече от 165 хиляди, предаде БНТ.

Изчисленията на Световната банка показват, че ще има рязък срив на икономическия растеж на Китай, като прогнозите са за спад между 2,3 до 6%. Освен за самата държава, това ще доведе до сериозен упадък на целия континент, като пряко застрашени са над 11 милиона души. Последствията от пандемията ще отшумяват и след 2020. Регионът е особено уязвим и заради търговската война между САЩ и Китай, се казва още в доклада на световната банка.

На този фон много държави затягат мерките за борба с разпространението на коронавируса, като на места това се прави до края на май.

В Италия извънредното положение е удължено до 12 април - когато е католическият Великден. Надеждите са, че до дни страната, която е най-засегната от вируса в Европа, ще достигне пика на епидемията и ще започне забавянето й. Днес знамената в Италия ще бъдат свалени наполовина в знак на почит към жертвите на COVID-19.

И във Франция чакат пикът на болестта до дни. Междувремeнно населението се тества активно. Клиника е превърната в специaлизиран център, в който желаещите се изследват за COVID-19. Около 80 % са положителни.

В Испания - втората най-засегната на Стария континент държава, от вчера се наблюдава лек спад на заболеваемостта.

Отвъд Океана - в САЩ случаите на заболели от COVID-19 се увеличават, но президентът Доналд Тръмп е убеден, че страната е в добра форма и ще се справи със сложната ситуация, той обаче не изключи затягане на рестриктивните мерки.

А лекарите са шокирани от пораженията, които COVID-19 нанася върху пациентите, семействата и медицинския персонал. Като имат предвид не толкова физическите, колкото психическите измерения.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"