СЗО: Не е сигурно, че масовото носене на маска ще спаси света от пандемията

СЗО: Не е сигурно, че масовото носене на маска ще спаси света от пандемията
Pixabay
A A+ A++ A

Световната здравна организация все още препоръчва на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с Covid-19 или се грижат за някой, който е болен, предаде БГНЕС, позовавайки се на Си Ен Ен.

“Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от масовото население има някаква потенциална полза. Всъщност има някои доказателства, които предполагат обратното с неправилното носене на маска или правилното й поставяне”, заяви д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО, на медиен брифинг в Женева, Швейцария.

„Съществува и проблемът, че имаме огромен глобален недостиг“, каза Райън за маските и други медицински консумативи. “В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравни работници, които са изложени на вируса всяка секунда всеки ден. Мисълта, че те нямат маски, е ужасяваща.”

Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви, че е важно „да дадем приоритет на използването на маски за онези, които се нуждаят най-много от тях“, каквито са действащите на предната линия здравни работници.

“Не препоръчваме използването на маски, освен ако вие сами не сте болни и като мярка за предотвратяване на разпространението нататък от вас, ако сте болни”, каза Ван Керхове.

„Маските, които препоръчваме, са за хора, които са вкъщи и които са болни, както и за тези хора, които се грижат за тези хора, които са вкъщи и са болни“, добави тя.

Служители на Световната здравна организация предупредиха на брифинг за медиите миналата седмица, че в световен мащаб има “значителен недостиг” на медицински консумативи, включително лични предпазни средства или ЛПС, за лекарите.

“Трябва да бъде ясно”, каза Ван Керхове миналата седмица. “Светът е изправен пред значителен недостиг на ЛПС за нашите работници на предните линии – включително маски и ръкавици, предпазни костюми и и щитове за лице – и защитата на нашите здравни работници трябва да бъде основен приоритет при използването на този ЛПС.”

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »