Разбраха се за пенсионната възраст

A A+ A++ A

След повече от три часа преговори синдикатите и депутатите от ГЕРБ се споразумяха за компромисен вариант на реформите в пенсионната система.

Вместо първоначално обявения вариант, който предвиждаше незабавно увеличаване на пенсионната възраст за всички категории труд с една година от 1 януари 2012 г., сега ГЕРБ предложи това увеличаване да стане плавно – по 4 месеца през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. за трета категория труд, съобщиха bTV и БНР.

За първа и втора категория труд промяна на възрастта за пенсиониране няма да има.

До срещата се стигна след многохиляден национален протест и шествия в София срещу предложението на управляващите за вдигане на пенсионната възраст с една година за всички категории от 1 януари 2012 година.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев внесоха декларация с исканията на протестиращите в Народното събрание и се срещнаха с депутати от групата на ГЕРБ.

„Ще информираме структурите си за алтернативното предложение, което направиха депутатите от ГЕРБ, каза след срещата в Народното събрание лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев, цитиран от агенция „Фокус“.

Тренчев заяви, че има мандат от ръководния орган на „Подкрепа“, както и колегите, да отстояват позицията да не се пипа възрастта за пенсиониране, а да се предложат достатъчно други мерки, които да се отразят благоприятно на финансовия резултат в НОИ, където наистина има един огромен дефицит.

„Тъй като ние нямаме правомощията да се произнасяме приемаме или не приемаме, ние в спешен порядък по съответния ред ще информираме нашите структури за това алтернативно предложение, което направиха депутатите от ГЕРБ. Очакваме обратната реакция и в четвъртък от 12.00 часа ще я съобщим на парламентаристите. Засега нашата позиция е тази, за която имаме мандат да отстояваме“, поясни лидерът на КТ „Подкрепа“.

„Разговорите по проведената среща за пенсионната реформа ще продължат и с премиера в четвъртък“, каза пред журналисти след срещата между синдикатите и ГЕРБ в Народното събрание Искра Фидосова, депутат от ПГ ГЕРБ.

„Сутринта най-вероятно ще продължим да обсъждаме подробности по така проведената среща, направените предложения и това, което всъщност трябва да вземем като решение при нас, за да отговорим и по други теми, които се поставиха. Продължаваме във формат при премиера Борисов“, каза Фидосова.

На въпрос дали е нужно освобождаването на НОИ от т.нар. плащания, които не са работа на осигурителния институт, тя отговори, че темата не е повдигана. Маркирана е била само като тема, но „не сме водили какъвто и да е било разговор“.

„Нямам мандат да заявя каквато и да била конкретна позиция в момента от името на групата на ГЕРБ по отношение на несоциалните плащания, които стоят в НОИ“, обясни депутатът от ГЕРБ.

Предложението на депутатите от ГЕРБ ще трябва да бъде одобрено от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, които преди дни твърдяха, че протестите не ги плашат, а ускорената пенсионна реформа няма алтернатива.

Предложеният компромис ще бъде обсъден и от синдикатите, които искат пакетът от промени в трудовото и осигурително законодателство да се разгледа комплексно. Синдикатите настояваха и за запазване на класа за прослужено време.

#премиера #финансовия министър #Бойко Борисов #Симеон Дянков #категория #трета #втора #първа #компромис #протест #Народното събрание #Искра Фидосова #Константин Тренчев #КТ „Подкрепа“ #„Подкрепа“ #пенсионната реформа #ГЕРБ #синдикатите #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"