СЗО алармира: Изолацията вече не е достатъчна! Трябват по-активни мерки за противодействие

СЗО алармира: Изолацията вече не е достатъчна! Трябват по-активни мерки за противодействие
A A+ A++ A

Световната здравна огранизация (СЗО) призова за по-активни мерки за противодействие на пандемията от коронавирус. Мерките за физическо дистанциране само забавят разпространението на вируса, но не могат да го изкоренят. Отменените събития, затворените училища и препоръките за оставане у дома само "купуват" на държавите време, в което да разработят целенасочени мерки за атака на вируса, предупредиха служители на агенцията на ООН в сряда.

С над 450 хил. нови заразени от началото на седмицата в света, този прозорец започва да се затваря, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от svobodnaevropa.bg. „Преодолявали сме много пандемии и кризи и преди,“ каза генералният директор. “Ще се справим и с тази. Въпросът е каква цена ще платим”. Гебрейесус напомни, че вече над 16 хил. души са починали от COVID-19.

“Знаем, че ще загубим повече. Колко ще са загубите, зависи от действията, които предприемаме и решенията, които вземаме сега“, каза генералният директор на агенцията на ООН за обществено здравеопазване.

СЗО очерта шест стъпки, които всяка страна може да предприеме, независимо от нейния размер или сценарий за развитие на епидемията. Това са разширяване, обучаване и разгръщане на здравния персонал, организиране на система за намиране на всеки съмнителен случай, увеличаване на наличността от тестове и приспособяване на помещения за лечение и изолиране на пациенти. Според СЗО е наложително още да се разработи план за проследяване на хората под карантина, както и фокусиране на цялата работа на изпълнителната власт върху справянето с епидемията.

„Агресивните мерки за намиране, изолиране, тестване, лечение и проследяване са не само най-добрият и бърз начин за излизане от социалните и икономическите ограничения, те са и най-добрият начин за предотвратяването им“, каза д-р Гебрейесус.

СЗО смята, че целевият подход може да помогне за избягване на "безкраен цикъл” от ограничения. "Последното нещо, от което една страна се нуждае, е да отвори училища и предприятия, само за да бъде принудена отново да ги затвори поради възраждане на епидемията", каза той.

Въпреки това д-р Гебрейесус добави, че няма едно правилно решение и всяка страна трябва да прилага различни мерки според разпространението на вируса. Така масовото тестиране на всеки заподозран случай се смята за по-удачно за райони, където вирусът има широко разпространение. Генералният директор подчерта, че в 130 държави все още има по-малко от 100 случая. Дори в Италия не всяка област е изправена пред широко разпространена инфекция.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »