195407 статии       |       393 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.60868| EUR 1.95583| GBP 2.20686|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналИзбори 2021

Размер на шрифта:   

Дистанционното обучение на учениците може да се удължи до 13-ти април

25 март 2020, сряда / 20:20; Коментари: 0
Send to Kindle
Дистанционното обучение на учениците може да се удължи до 13-ти април

Дистанционното обучение на учениците може да се удължи до 13-ти април. Това става ясно от писмо на министър Красимир Вълчев до директорите. Заповедта за това обаче трябва да дойде първо от здравното министерство.

От просветното министерство потвърдиха, че вероятността онлайн обучението да продължи до края на извънредното положение е почти сигурна. Затова са изпратени и препоръки към дректорите и класните ръководители за нова организация на работата. Дневната натовареност на учениците от 1-ви до 7-ми клас трябва да продължава до 6 астрономически часа, а на тези от 8-ми до 12-ти - до 7 часа.

Препоръката на министъра е приоритетно да се залага на уроците по български език и литература, математика и природни науки, а часовете по изкуства и технологии да стават чрез поставяне на индивидуални или екипни задачи за изготвяне на проекти и презентации. Часовете по физическо пък да включват леки упражнения в домашни условия.

И още препоръки - учителите да не залагат само на нови знания, но и на уроци за упражнения и затвърждаване на материала. Също така преподавателите трябва да си водят бележки за работата и за напредъка на учениците, а при необходимост да предоставят обратна връзка на родителите.

В писмото си министър Вълчев признава, че никой не е бил готов за тази ситуация, но въпреки това системата се е справила с предизвикателството с енергия и ентусиазъм. Удължаването на времето, прекарано в онлайн обучение обаче ни изправя пред задачата да направим електронната форма на обучение още по-пълноценна.

В неделя показахме едно цяло семейство, превърнало дома си в импровизирано училище. Родителите Дора и Ангел са учители, а синът им Денислав - ученик в 10-ти клас. Помолихме ги обаче да споделят не само успехите, но и трудностите пред които ежедневно се изправят.

„Аз не мога да видя как те пишат, което за мен е много важно. Трудно е, че не можем да правим писмени текстове. Трудно е, защото самите тестове понякога изискват писане от децата, а когато са през платформата те са основно с избираеми отговори“, казва Дора Ангелова.

Учителката по български обаче е убедена, че учениците й ще успеят да наваксат целия материал, който е необходим, за да завършат годината. Проблем обаче може да дойде при изпитването. „За писмено не гарантирам, защото ще хитруват и ще използват всякакви източници, с които могат да се снабдят, но устно ще мога да ги изпитвам“, категорична е тя.

Учителят по информатика Ангел Ангелов е убеден, че преподавателите трябва ежедневно да синхронизират работата си, за да уеднаквят начина на преподаване. „Всеки учител като цяло използва това, което на него му е удобно. Някои използват виртуални класни стаи, други по имейли изпращат задачи и се оказва, че ученици от 5-6-ти клас, за да работят активно трябва да имат инсталирани 5-6 акаунта някъде, да работят с поне 4-5 платформи“, коментира той.

Единствените учители, които за момента не изпитват никакви трудности с дигиталното обучение са тези по физическо. Пример за това е училището в село Долни Цибър, където учениците всеки ден тренират в домашни условия.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО