Мангъров: Няма как да се установи какво е разпространението на коронавирус в страната

Мангъров: Няма как да се установи какво е разпространението на коронавирус в страната
A A+ A++ A

В момента се създава хаос, от това че пациентите звънят на личните си лекари, а те ги насочват какво да правят и къде да отидат да се тестват ако се налага. Така няма как да се установи какво е състоянието на коронавируса в страната, защото не всички се преглеждат и тестват. Това заяви доц.Мангъров член на Медицинския съвет към правителството пред Нова.

Когато става въпрос за дете, то трябва да бъде прегледано, а в момента това се извършва по телефона, а не може да се постави диагноза на това, което разказва майката за състоянието на детето, обясни още Мангъров. „Човек започва да отделя коронавируса 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми. Това, което би трябвало да се направи е всички болни, които са в лечебни заведения с данни за респираторни инфекции да се  изследват с бързи тестове“, категоричен е Мангъров. Специалистът още веднъж уточни и какви са симптомите на вируса.„В над 90% от случаите симптомите са на едно грипоподобно заболяване. Те могат да бъдат най-разнообразни. Няма нищо конкретно. Няма нищо специфично. За да се установи какво имате, трябва да се изследвате“, каза доц. Мангъров. Според него всички болни с респираторни заболявания трябва да се тестват за коронавирус.

„Нашата здравна система няма да издържи 10 хиляди болни. Ние правим тези мерки, за да се разсрочат болните в рамките на няколко месеца“, добави Мангъров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"