Милка Христова: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс

Милка Христова: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс
A A+ A++ A

Общинското здравеопазване е пред финансов колапс и Столична община трябва да гарантира заплащането на персонала в болниците. Това заяви заместник-председателят на СОС, на групата на социалистите в СОС и на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика Милка Христова. След обявеното извънредно положение и наложената карантина, прекратяването на профилактичните прегледи, спирането на плановите операции, необходимостта от социална изолация, в това число и на хората с хронични заболявания пациенто-потокът в общинските лечебни заведения е намалял почти до 80%. Това обрича общинските болници и ДКЦ на фалит.

"В резултат на наложената дълбоко неправилна здравна политика от 2000 година, лечебните заведения функционират като търговски дружества, обясни Милка Христова. - В този смисъл техните приходи се формират почти изцяло от НЗОК, като се заплаща само при извършена дейност, на принципа "парите следват пациента". Тоест, заплатите на работещите в лечебните заведения изобщо не са гарантирани. Същевременно лекарите и медицинските сестри трябва да осигуряват достъпност и да гарантират здравната услуга, което налага да са на разположение в кабинетите си, независимо дали има пациенти или не. Създава се реална ситуация, при която голяма част от общинските болници и ДКЦ ще бъдат във финансова невъзможност да изплатят заплатите на лекарите и на медицинските сестри още в края на настоящия месец март. Мисля, че нито ръководството на Столична община, нито колегите от СОС биха оспорили, че най-важният капитал на общинското здравеопазване е неговият кадрови медицински състав. Този капитал сме длъжни да съхраним, за да гарантираме навременна и качествена медицинска помощ на столичани в съответните райони и квартали, не само по отношение на COVID19, но и във всички останали случаи".

Според Милка Христова, въпросът касае общинското здравеопазване в цялата страна, но докато се намери решение на национално ниво, Столична община, в качеството си на собственик на лечебните заведения, трябва да обезпечи и гарантира заплащането на труда на заетите в общинското здравеопазване. "Необходими са спешни мерки, които да спасят този толкова важен сектор, заяви заместник-председателят на СОС от БСП. - Столична община трябва да гарантира и да осигури изплащането на минимални възнаграждения за заетите по трудов договор лекари, медицински сестри и помощен персонал в общинските болници, ДКЦ-та и медицински центрове. Едно от предложенията е заетите на трудов договор лекари да получат по една и половина минимална работна заплата за страната, а сестрите и помощния персонал - по една минимална работна заплата, като средствата ще са за сметка на общинския бюджет. Наред с това е задължително Столична община да осигури централизирано и безвъзмездно - за времето на извънредното положение - зареждане на общинските здравни заведения с дезинфектанти и предпазни средства, които да гарантират безопасността както на персонала, така и на пациентите. В това отношение не бива да има никакви липси".

Заместник-председателят на комисията по здравеопазване в СОС е категорична, че лекарите и медицинските сестри се нуждаят не само от обществено признание и аплодисменти но и от гарантирано заплащане на труда си, който е насочен към най-важното - здравето на хората. Тя припомни, че всички тези мерки бяха предложени от групата на БСП в СОС в официална позиция още на 17-ти март.

Милка Христова потвърди, че социалистите в Столичния общински съвет ще подкрепят всички икономически мерки и предложения, които имат за цел да подпомогнат гражданите на столицата и дейността на малкия и среден бизнес, потърпевши от мерките, взети за предотвратяване на масова зараза на населението с COVID19. "Виждаме, че част от нашите предложения от 17-ти март са оценени от кмета Фандъкова и екипа й от ГЕРБ и вече влизат и в техните списъци с мерки, каза заместник-председателят на групата на БСП в СОС. - Сред тях са намаляване или пълно отпадане на наема, който събират общинските дружества за стопанисваните от тях търговски обекти като сергии и магазини на пазарите, в метростанциите, подлезите и на други места на територията на столицата. Предложихме и мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища, които са пуснати принудително в неплатен отпуск или са с прекратен трудов договор в резултат от наложените мерки за справяне с епидемията по време на извънредното положение. Вече заявихме, че ще подкрепим предлагания нов гаранционен инструмент в помощ на малкия и среден бизнес в столицата от Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Идеята на този инструмент е Фондът да издава гаранции пред банки по кредити на малки и средни предприятия (МСП) от Столична община, чиято дейност е засегната от извънредното положение и които изпитват недостиг на оборотни средства. Ще настояваме обаче, да бъде изработена специална методика с ясни и прецизни критерии по отношение подбора на малките и средни предприятия, които ще бъдат подпомагани от Фонда. Считаме, че водещ трябва да бъде социалният аспект на критериите - запазване на работните места, изплащане на трудови възнаграждения и други".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »