Пада забраната за строителство в „Камчийски пясъци"

Пада забраната за строителство в „Камчийски пясъци"
Забраната за строителство в защитена местност „Камчийски пясъци", която беше издадена 2010 г. и удължена с една година през 2011 г., пада в петък – 31 август. Снимка: raskoll.com
A A+ A++ A

Забраната за строителство в защитена местност „Камчийски пясъци" пада в петък – 31 август.

Забраната беше издадена от министъра на околната среда и водите Нона Караджова през 2010 г. и удължена с една година през 2011 г.

По повод падането на забраната от Коалиция „За да остане природа в България" изразиха опасения, че отново свети зелена светлина за проекта за огромен туристически комплекс, планиран преди години от четири фирми, свързани с „Райфайзенбанк", предаде „Медиапул".

От екоминистерството заявиха в четвъртък, че независимо от изтеклия срок, строежи в местността няма да се допуснат.

Министър Нона Караджова ще обяви какво е юридическото решение на проблема в петък, съобщиха от пресцентъра на МОСВ и отказаха повече подробности. Според ведомството нямало възможност за удължаване на заповедта до безкрай, информира още „Медиапул".

През 2008 г. правителството на Тройната коалиция изключи от горския фонд над 2708 дка в района на Камчия, част от които бяха придобити чрез заменки от „Бета форест" и „Мирта инженеринг" още през 2005 г.

На мястото трябваше да се издигне „Иновативен комплекс за смесено жилищно обитаване и обслужващи дейности „Камчия парк".

Разрешителните за комплекса бяха издадени на заменени терени и то без задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Двете фирми са притежание на австрийска компания „МЕТ Бетайлигунгсфервалтунгс ГмбХ" (дъщерна на „Райфайзен"), която е собственик и на известната сред природозащитниците фирма „Рийс интернешънъл".

През 2006 г. по искане на „Рийс интернешънъл", която възнамерява да строи курорт в устието на река Камчия, последна инстанция на Върховния административен съд заличи защитената местност „Камчийски пясъци".

Председател на съдебния състав, взел решението за Камчия, е Андрей Икономов, участвал в решенията за застрояване на Национален парк Пирин със ски зона Банско през 2002 г.; в опита за закриване на Природен парк Странджа през 2006 г., както и в отмяната на забраната за строителство на Витоша.

Междувременно местността „Камчийски пясъци" бе обявена за защитена зона от Натура 2000 по отношение на птиците, предстои да бъде обявена и за защитена зона по отношение на местообитанията.

От МОСВ коментираха, че това няма отношение към пълната забрана за строежи в местността и ще излязат с друго решение.

От Коалиция „За да остане природа в България" посочват, че очакват настоящето правителство да спази предизборните си обещания и да спаси „Камчийски пясъци", като отмени незаконните заменки и проектите за застрояване в района, прокарани при предишното правителство.

Местността е застрашена по още една линия – Общия устройствен план на Община Долни Чифлик, който предвижа застрояване на част от бившия резерват.

#местност „Камчийски пясъци" #Нона Караджова #Коалиция „За да остане природа в България" #МОСВ #заменки #НАТУРА 2000 #Тройна коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"